Úterý, 19. března 2024

USA proti Británii. Ropná katastrofa vrtu BP rozdělila tradiční spojence

Vedení BP řeší dilema s dividendou. Buď naštve akcionáře, nebo americkou vládu

USA proti Británii. Ropná katastrofa vrtu BP rozdělila tradiční spojence

Špatné a velmi drahé zprávy: Z vrtu po havarované plošině utíká mnohem více ropy, než se dosud soudilo.

Těžařská firma BP si na likvidaci následků havárie vrtu Deepwater Horizon a na pokuty bude muset vyhradit víc prostředků. Zjištění nezávislých expertů, že z vrtu uniká dvakrát víc ropy, než BP dosud připouštěla, zvýšilo tlak na zlepšení systému odčerpávání ropy. I když jsou finanční rezervy BP dostatečné, není vyloučeno, že v následujícím období budou muset akcionáři dividendu oželet.

Jasný požadavek vyslovil velitel americké pobřežní stráže kontraadmirál James Watson, který v této kauze postup amerických úřadů koordinuje. Watson o víkendu prohlásil, že BP dává dva dny na to, aby přišla s postupem, který zajistí zachycení většího množství ropy.

"Mám obavu, že vaše současné plány nejsou zárukou maximální mobilizace zdrojů a neposkytnou takovou odčerpávací kapacitu, aby to bylo v souladu s revidovanými odhady úniku ropy," uvedl v dopise adresovaném vedení ropného koncernu BP, o němž agentury informovaly v sobotu. Dvakrát víc černé hmoty

Následky nesplnění požadavků Watson nespecifikoval. Pokud však BP nevyhoví, poskytne tím další munici kritikům z řad amerických politiků, kteří již nyní požadují co nejpřísnější postup.

Ultimátum následovalo po zveřejnění odhadů, podle kterých z vrtu po havárii unikalo 20 až 40 tisíc barelů ropy denně (3,2 - 6,4 milionu litrů). To je dvakrát více, než se dosud předpokládalo. Tak masivní zamořování vod Mexického zálivu pokračovalo až do 3. června, kdy se technikům podařilo na zbytek potrubí nasadit uzávěr a část suroviny odčerpávat. Od potopení plošiny Deepwater Horizon k němuž došlo 20 dubna, do začátku června tedy mohlo mořské vody kontaminovat hodně přes čtvrt miliardy litrů ropy.

Vědci z Americké geologické služby při výpočtech vycházeli z videozáznamů o vysokém rozlišení, které BP zveřejnila minulý týden po žádostech amerických kongresmanů.

Potřeba jsou další tankery

Množství ropy odčerpávané improvizovaným zařízením do lodí na povrchu postupně roste, i když výkyvy nejsou vyloučeny. Ke konci minulého týdne byla BP takto schopna zachytit 16 tisíc barelů (2,5 milionu litrů) denně. Dosud se BP povedlo zachytit asi 12 milionů litrů ropy, která by jinak skončila v oceánu. Je však třeba brát v úvahu, že po odstřižení výbuchem zdemolovaných trubek, nasazení uzávěru a napojení na nové potrubí z vrtu může podle odborníků z vrtu unikat až o pět procent ropy víc.

BP chce kapacitu celého odčerpávacího systému do poloviny července ztrojnásobit. Plán nově počítá s dvěma páry lodí a tankerů, které by měly zajistit odčerpání a transport až 50 tisíc barelů denně.

Na nové požadavky americké strany BP reaguje vstřícně, ale zatím se k ničemu nezavázala, "Náš tým odborníků zjišťuje, zda je možné některé postupy v našem plánu zrychlit a zda je tu možnost udělat víc," uvedl výkonný ředitel BP Doug Suttles a dodal: "Jde to však velmi obtížně a nese to sebou i některá bezpečnostní rizika." Cameron intervenuje

Tlak na BP přichází i z nejvyšších politických míst. Kongresmani a senátoři, které za několik měsíců čekají volby, jsou od počátku nejradikálnější. Kritické poznámky na adresu BP trousí čím dál častěji i prezident Obama, přičemž někdy je patrný protibritský akcent.

Pro Británii má BP stále značný ekonomický význam, neboť poddaní Jejího veličenstva drží téměř polovinu akcií společnosti. Poptávce volající po ochraně národních zájmů proto nemohla vzdorovat ani nová koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů.

Premiér David Cameron v sobotu o situaci jednal s prezidentem Obamou. Během půlhodinového telefonátu Obama britského premiéra ujistil, že společnost BP nechce poškodit a že jeho výroky nemají nic společného se státní příslušností.

"Prezident a premiér se shodli, že BP by měla naplňovat svůj závazek a zajistit, aby všechny kroky nezbytné pro zmírnění následků havárie byly učiněny bezodkladně," uvádí prohlášení britské strany. Cameron také vyjádřil svůj zármutek nad "humanitární a ekologickou katastrofou."

Cameron po rozhovoru oznámil, že změnil termín své první návštěvy USA ve funkci premiéra. Washington navštíví už 20. července.

Dnes prezident Obama odlétá na dvoudenní cestu po postižených místech pobřeží Mexického zálivu. Jde již o jeho čtvrtou návštěvu oblasti od začátku ropné katastrofy, ovšem Alabamu, Floridu a Mississipy, jichž se následky havárie také týkají, navštíví poprvé.

V úterý, po návratu z inspekční cesty, má Obama pronést řeč, ve které národ seznámí s dalšími kroky, které chce jeho vláda ke zmírnění následků nehody podniknout.

Tvrdý boj o dividendu

Přestože je BP jednou z největších firem světa, pravidelně generuje zisk a je i na poměry v ropném byznysu podprůměrně zadlužena, panují v USA obavy z toho, že by nemusela zaplatit všechny náklady spojené s havárii. Pro Američany jsou proto jen těžko přijatelné kroky, které by finanční rezervy snížily.

Ostře sledovaná je především výplata dividend. "Amerika za čištění nezaplatí ani desetník," prohlásil například ministr spravedlnosti Eric Holder s tím, že za všechny škody bude činit zodpovědnou BP.

Poprvé se hlasy požadující zastavení vyplácení dividend ozvaly před dvěma týdny. Požadavek vyslovili významní demokratičtí senátoři Charles Schumer a Ron Wyden. Každá další špatná zpráva tlak na zrušení dividend stupňuje. Z tohoto pohledu je významné i zvýšení odhadu objemu unikající ropy, neboť pokuta je od velikosti zamoření odvozena.

Představenstvo BP bude o dividendách na následující období debatovat už dnes. Pokud se výplatu zisku akcionářům podaří uskutečnit, posílí to pozici šéfa společnosti Tonyho Haywarda. Pokud ne, bude to po dlouhých letech poprvé, kdy tok dividend z BP vyschne. Trh přitom počítal s tím, že společnost vyplatí 2,6 miliardy dolarů (57 miliard korun).

"Zdá se pravděpodobné, že BP vyplácení dividend na čas zastaví," míní ekonomický analytik BBC Robert Peston s tím, že společnost bude čekat na vyčíslení škod a bude také chtít prokázat, že si může dovolit škody uhradit.

Stejně často se vyslovuje i naprosto opačný názor. "Uvažujeme o několika možnostech, s jedinou výjimkou, a tou je zrušení dividendy," cituje agentura Reuters nejmenovaný zdroj blízký společnosti. Jako alternativní řešení tento insider jmenuje odložení výplaty dividendy. Další možností, jak akcionáře uspokojit a nesnížit finanční rezervy společnosti, je výplata podílů na zisku v akciích.

V každém případě není pravděpodobné, že by BP rozhodnutí oznámila v nejbližších dnech. Příští týden se předseda představenstva BP Carl-Henric Svanberg setká s Obamou a rozhodnutí o vyplacení dividend by mu svázalo ruce.


Hlavní aktéři kauzy BP

Tony Hayward

Šéf BP, vystudovaný geolog a uznávaný odborník na těžbu ropy čelí kritice pro řadu neuvážených výroků

David Cameron

Britský ministerský předseda musí hájit národní zájmy, tedy i zájmy domácích akcionářů a přesvědčit USA, aby na problém nenahlížely přes národní optiku.

Barack Obama

Americký prezident čelí domácím kritikům, kteří tvrdí, že jeho postup vůči BP je příliš mírný. V poslední době vedení BP tvrdě kritizuje.

Carl-Henric Svanberg

Předseda představenstva BP, má přezdívku Pan Neviditelný, protože vystupuje v médiích jen zřídka. Spekuluje se o jeho odvolání.

Ken Salazar

Ministr Obamovy vlády minulý týden přišel s požadavkem, aby BP nahradila ušlou mzdu všem dělníkům z vrtných věží, jejichž provoz americká vláda přerušila.


40 tisíc barelů denně

je horní odhad množství unikající ropy. Dosud experti předpokládali poloviční množství.

2,6 miliardy dolarů

je výše očekávané dividendy BP za první čtvrtletí. Tuto částku vyplatila BP v osmi čtvrtletích za sebou. Nulovou dividendu moderní historie firmy nepamatuje.

40 procent

podílu v BP drží američtí státní příslušníci. I jejich příjmy tlak Obamovy administrativy ohrožuje.

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů