Čtvrtek, 28. března 2024

Lesníci sčítají škody po sobotní vichřici, na Blanensko si pozvou těžaře

Lesníci sčítají škody po sobotní vichřici, na Blanensko si pozvou těžaře

Křtiny - Sobotní vichřice doprovázená silným deštěm a krupobitím způsobila rozsáhlé škody v oblasti cenné přírodní lokality Moravského krasu. Nejhůře zasaženým místem byl Masarykův les poblíž obce Křtiny. Kolem 21:00 se nad lesem přehnala vichřice o rychlosti větru 150 až 200 kilometrů za hodinu. Poryvy větru kromě starých či napadených dřevin vyvracely také zdravé stromy. Podle vedoucího Polesí Habrůvka Jaromíra Halámky během sobotního večera spadlo asi 30 tisíc krychlových metrů dřeva. Lesníci již požádali, aby byl vydán zákaz vstupu do lesa, a to kvůli stovkám zčásti vyvrácených stromů, které bude nyní nutné opatrně skácet. Nebezpečím pro případné návštěvníky lesa mohou být také kmeny zachycené v porostu okolních stromů.

Video: Reportáž Barbory Telferové

Masarykův les patří k největším souvislým lesním porostům na Moravě. Táhne se od Lelekovic na západě přes Útěchov, Vranov, Adamov, Olomučany až k Rudici a Jedovnicím na východě. Je to oblast plná stezek, studánek, památníků a výletních míst. Míří do ní návštěvníci Moravského krasu i zástupy houbařů, kteří si letošní sezonu pochvalují. Situace v lese je ale kritická. "Většinou se jedná o vývraty u jehličnatých dřevin, především smrků," dodal Halámka. Uklízení poničeného porostu podle něho potrvá do konce srpna. Aby šla práce co nejrychleji, bude si muset podnik najmout několik těžařských firem.

Likvidace následků vichřice Likvidace následků vichřice

Otálet s těžbou nelze zejména v okolí Rudice a Jedovnic. Jsou tam stržené stovky smrků. Pokud by byly zpracovány pomalu, mohl by se v této lokalitě přemnožit nebezpečný kůrovec. Odborníci se shodují, že v lese není bezpečno. Terén je silně provlhlý a kořeny mnoha stromů uvolněné. Zákaz vstupu do lesa může kvůli deštivému počasí trvat i několik týdnů.

Popadané stromy Popadané stromy

"Každý by měl nyní především používat vlastní selský rozum. Rozhodně se kvůli hezkému hříbku nevyplatí riskovat procházku mezi napůl vyvrácenými stromy," zdůraznil zástupce ředitele Školního lesního podniku Mendelovy univerzity ve Křtinách Pavel Mauer.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů