Čtvrtek, 25. dubna 2024

Britští ekologové navrhli plán odstranění emisí CO2 do roku 2030

Britští ekologové navrhli plán odstranění emisí CO2 do roku 2030

Britští ekologové dnes představili plán na úplné odstranění emisí oxidu uhličitého (CO2) v zemi do roku 2030. Navrhují především omezení dopravy a důkladné využívání alternativních energetických zdrojů. V jejich plánu, který daleko překračuje vládní návrhy, jež jsou už tak označovány za ambiciózní, se nicméně neuvádí možnosti financování uvedených projektů. Dnes o tom informovala agentura Reuters.

Podle Střediska pro alternativní technologie, které studii o 400 stranách zveřejnilo, by snížení emisí nemuselo znamenat odmítnutí moderního způsobu života. "Existuje přinejmenším jedna sada nástrojů, jak odstranit uhlíkové emise a zároveň zlepšit kvalitu života," tvrdí spoluautor studie Graham Parkhurst.

Uskutečnění řady návrhů by ale podle Reuters zřejmě vyvolalo protesty veřejnosti. Studie totiž předpokládá snížení dovozu potravin na méně než polovinu, omezení chovu dobytka o 80 procent nebo zrušení letů na krátké vzdálenosti a jejich nahrazení autobusovou a železniční dopravou.

Ekologové také předpokládají, že díky úsporám by se snížila spotřeba energie na polovinu. Poté by se měly zrušit uhelné elektrárny a zdrojem energie by měly být voda, vítr, spalování biomasy a mořský příboj.

Příbojové elektrárny jsou ale v současnosti prakticky nevyzkoušené, podotýká Reuters. Ekologové také ve zprávě neuvádějí, jakým způsobem by se podařilo získat peníze na nutné investice do alternativní energie. Jejich výši odhaduje Reuters na 200 miliard liber (6,2 bilionu korun).

Návrh ekologů daleko překračuje současné plány britské vlády. Ta si vytyčila za cíl snížit do roku 2020 emise CO2 o 34 procent ve srovnání s rokem 1990 a do roku 2050 je snížit o 80 procent. I tyto cíle jsou přitom považovány za ambiciózní.

CO2 je považován za jednu z příčin globálních změn klimatu. Někteří vědci se domnívají, že bez omezení emisí hrozí světu nevratné změny klimatu, které se projeví mimo jiné táním ledovců, zvýšením hladiny oceánů a zaplavením nízko položených oblastí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů