Pátek, 29. března 2024

Přírodovědný jarmark představí přírodní vědy jinak

Přírodovědný jarmark představí přírodní vědy jinak

Tradiční Přírodovědný jarmark v Olomouci proběhne již tento čtvrtek 17. června 2010 od 8 do 17 hodin v prostorách nové budovy Přírodovědecké fakulty UP na třídě 17. listopadu 12. Stejně jako v předchozích letech se mohou návštěvníci těšit na stánkové prezentace jednotlivých přírodovědných oborů, soutěže pro jednotlivce a školy či bohatý doprovodný program.

V duchu motta jarmarku "Přírodní vědy mohou bavit každého" budou pro návštěvníky na stáncích k bližšímu seznámení připraveny zajímavosti jako plazmové koule a roboti, raketky na vodu a vzduch, mýdlové bubliny ze suchého ledu či pokusy s kapalným dusíkem. Přitáhnout zájem mladých lidí o přírodní vědy by mělo také rýžování zlata, mikroskopování a pokusy s barevnými reakcemi jogurtů. Šedou kůru mozkovou si mohou účastníci jarmarku potrápit také v matematické kavárně nebo u aktivity JQ 2010 neboli Jarmareční kvocient, orientačního měření IQ.

Novinkou letošního jarmarku je pak první ročník soutěže pro jednotlivce i kolektivy O nejlepší prezentaci školy. V rámci soutěže budou soutěžící na jarmarku prezentovat své plakáty, jež by co nejlépe prezentovaly důvody, proč si vybrat ke studiu právě danou školu. Zájemci mohou soutěžit ve dvou kategoriích - Propagace vlastní školy a Co mi nabídne škola. Na ty nejúspěšnější pak čekají hodnotné ceny.

"Vyhlášeny budou také výsledky dalších soutěží, které v poslední době fakulta organizovala - matematické soutěže předškoláků Úkoly čmeldy Pepíka, soutěže Fermiho úlohy a L@byrintu chemie 2010," doplnila Mgr. Blanka Krausová z Děkanátu Přírodovědecké fakulty UP.

V rámci doprovodného programu jarmarku budou mít návštěvníci mj. možnost absolvovat prohlídku nové budovy fakulty s průvodcem či si vyzkoušet laickou první pomoc. Pro sportovní nadšence pak organizátoři připravili lukostřelnici, rafty na řece Moravě nebo bezplatnou půjčovnu in-line bruslí. O kulturní program se postará skupina Los Locos, která představí účastníkům jarmarku to nejlepší z breakdance.

Přírodovědný jarmark je již několik let akcí popularizující širokou paletu přírodních věd s cílem přiblížit je školákům i jejich rodičům zábavnou formou. Olomoucká Přírodovědecká fakulta se totiž obdobně jako další přírodovědecké fakulty v tuzemsku i zahraničí potýká s nezájmem o některé studijní obory, spojené zejména s matematikou, fyzikou či chemií. Na druhou stranu se fakulta již několik let řadí k tuzemské špičce ve vědě a výzkumu a patří tradičně k nejúspěšnějším grantovým žadatelům.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů