Čtvrtek, 28. března 2024

OBKLOPIT SE PŘÍRODOU JE PŘECE BÁJEČNÉ

OBKLOPIT SE PŘÍRODOU JE PŘECE BÁJEČNÉ

Velké Meziříčí - Celkem osm škol z různých koutů Vysočiny prezentovalo v úterý 15. června výsledky své práce na žákovské konferenci na Středisku ekologické výchovy Ostrůvek ve Velkém Meziříčí. Projekt s názvem Obklopeni přírodou probíhal na školách od února letošního roku díky grantové podpoře z operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.


Co zástupce úspěšných tříd, které postoupili do tohoto finálového kola, na konferenci čekalo? Děti představily výsledky své několikaměsíční práce - vyplněné pracovní listy, vlastnoručně vyrobené papíry, přírodní barvičky, sádrové odlitky stop zvěře, obrázky a mapky. Kromě toho si mohly ověřit své znalosti na čtyřech stanovištích, kde poznávali léčivé bylinky a dřeviny, lovili vodní bezobratlé živočichy v jezírku a stloukali budku pro rehka. Atmosféru závěrečného setkání nám přiblížila jedna z autorek projektu Jana Janová: "Musím uznat, že mladí přírodovědci výtečně prokázali svůj zájem o přírodu, jejich zaujetí bylo někdy až dojemné a nasazení, se kterým úkoly plnily, pozoruhodné. Slova obdivu patří nejen dětem, ale i pedagogům, kteří věnovali práci na projektu společně se svými žáky spousty času."


Finálové klání mělo nakonec jen jednoho vítěze, kterým byly všechny zúčastněné školy. Zástupci ze základních škol Velké Meziříčí -Sokolovská, Lhotky u Velkého Meziříčí, Oudoleň, Domamil, Polná, Bory, Oslavice a Ždírec nad Doubravou si kromě diplomů odvážely domů i léčivé bylinky, sazeničky dubu či lupy na pozorování bezobratlých živočichů. To byl pro mnohé velký oříšek, neboť věci byly objemné a cesta daleká.


A na závěr vybíráme pro čtenáře jednu otázku z úvodního motivačního testu žákovské konference: "Drozd zpěvný často loví plže. Ulitou hlemýždě nebo páskovky tluče o kámen proto, aby se mohl zeptat, jestli je plž doma nebo ulitu rozbíjí, aby vyzobal vnitřek či proto, aby obohatil půdu o vápník, ze kterého je ulita tvořena?" Kdo si půjde správnou odpověď ověřit do přírody, získává maximální počet bodů.

Více informací poskytne:

Jana Janová, 566 522 831, jana.janova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů