Pátek, 19. dubna 2024

Čeští strojaři chtějí společně vstupovat do velkých projektů

Čeští strojaři chtějí společně vstupovat do velkých projektů

Tuzemské strojírenské společnosti, ale i podniky z oboru IT či inovativních výrob, které jsou členy Národního strojírenského klastru (NSK), vstoupí společně do projektů za desítky miliard korun. V propojení s oborovými lídry se i menší firmy dostanou k zakázkám, které jsou po celém světě připravovány v energetice, těžebním a zpracovatelském průmyslu a tzv. green byznysu - tedy v oborech souvisejících s obnovitelnými a čistými zdroji paliv, energií i vody. Vyplynulo to z jednání na konferenci Strojírenství Ostrava 2010 na VŠB-Technické univerzitě Ostrava, kde se 22. dubna sešly stovky zástupců průmyslových i energetických podniků a velvyslanci zemí s rozvíjejícím se byznysem v energetice, strojírenství a ekologii.

Zahraniční diplomaté z Argentiny, Číny, Indie, Ruska a Turecka přijeli se zcela konkrétními nabídkami na investice a byznys ve svých domovských zemích. Například Argentina je zemí, v níž roste poptávka po alternativních řešeních pohonu vozidel a systémech s využitím CNG (stlačeného zemního plynu). Tyto projekty latinskoamerická země podporuje od roku 1983. Vedle toho jsou poptávána také bio paliva, biotechnologie, IT technologie a dodávky pro automobilový průmysl. Import v zemi s HDP ve výši 307 mld. dolarů loni činil pouze 38,8 mld. dolarů. Stejně tak Turecko představuje pro tuzemské podniky velkou výzvu, protože jeho sektor energetiky počítá do roku 2020 s potřebou investic ve výši 128,5 mld. dolarů. V tzv. green technologiích (tedy v čistých, ekologických a současně ekonomických řešeních) a technologiích pro čištění vody je do roku 2023 prostor pro zakázky za zhruba 70 mld. dolarů.

Velmi zajímavým trhem je také Indie, kde se očekává enormní nárůst poptávky po dobudování energetických zdrojů. V tuto chvíli má Indie z jaderných kapacit zhruba 4,5 tisíce MW ročně, do roku 2020 chce objem zvýšit na 20 tisíc a za dalších dvanáct let pak až na 63 tisíce MW. Čína a Rusko jsou pak obrovskou příležitostí pro export v tradičních odvětvích, kde si celá léta český průmysl budoval dodavatelské vazby. Kromě toho roste v Číně např. zájem o stroje, zařízení a technologie pro zvýšení bezpečnosti těžebního průmyslu, poptávána jsou i ekologická zařízení a bioplynové stanice. Rusko plánuje investice do klasické i jaderné energetiky a dále rozvíjet se má rovněž plynárenství.

Na konferenci Strojírenství Ostrava 2010 se ale jednalo i o domácích zakázkách, hlavně o možnostech vstupovat do energetických a technologických dodávek pro klasické i jaderné elektrárny. Členské firmy NSK jsou ve všech zmíněných oborech a oblastech aktivní. Oboroví lídři, jako např. Vítkovice Machinery Group, ŽĎAS nebo Strojírny Třinec, mají již uzavřeny nové zakázky řádově v desítkách miliard korun.

Národní strojírenský klastr sdružuje 48 firem se souhrnným obratem ze strojírenských výrob 35 mld. Kč ročně, pokud by se sčítal obrat souvisejících oborů, dostala by se hodnota obratu až na dvojnásobek.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů