Čtvrtek, 28. března 2024

Na návštěvě v pobytovém středisku ekologické výchovy Pardubického kraje

30. května 2010 tomu byly tři roky, kdy bylo slavnostně otevřeno pobytové středisko ekologické výchovy Pardubického kraje v Oucmanicích. Za tu dobu jim prošly tisíce dětí a proběhla řada akcí.

Na návštěvě v pobytovém středisku ekologické výchovy Pardubického kraje

Středisko sídlí v nově zrekonstruovaném statku v malé obci Oucmanice poblíž Chocně. Má dobrou dopravní dostupnost - hlavní železniční trať Praha - Olomouc, zastávka Brandýs nad Orlicí je vzdálena 2 km. Statek má velmi příjemné interiéry s pěknou atmosférou, je vybaven pro pobyty max. 40 osob v pokojích s vlastním sociálním zařízením. V budově jsou dvě učebny, sál (jídelna), moderní kuchyň, dvě muzejní expozice, občerstvení, sklípek. K dispozici je dataprojektor, plátno, připojení na internet a další vybavení. V zázemí budovy je chov drobných zvířat, venkovní pec, kořenová čistírna odpadních vod, rybníček, louka, parkoviště a další technické zajímavosti (tepelné čerpadlo, solární kolektory, fotovoltatická elektrárna, rekuperace tepla...). Středisko nabízí jednodenní i vícedenní pobyty pro mateřské, základní, střední i vysoké školy s programem zaměřeným na přírodu, životní prostředí, enviromentální výchovu a vzdělávání.

Slavnostní otevření Oucmanic

Slavnostní otevření Oucmanic

Pětidenní pobytové programy začínají v pondělí od dopoledne a končí v pátek závěrečným dopoledním programem. Po dohodě je možno pobytový program prodloužit, zkrátit či upravit. Programy jsou řazeny do bloků: dopoledne, odpoledne, event. večer a jsou přizpůsobeny věku a schopnostem účastníků. Součástí týdenního programu je celodenní nebo půldenní výlet vybraný po dohodě s pedagogem.

Programy pro mateřské školy trvají 1,5 hodiny a jsou zaměřeny na domácí zvířátka, včeličky, ovečky, rybníček Brčálník, odpady, hrátky s papírem, ale třeba i na tématiku Velikonoc či Vánoc. Speciální je program "Popelka peče placky" , který spočívá v tom, že Popelka dostala od macechy za úkol upéct chleba, ale potřebuje pomoci - obilí je smíchané s hrachem a fazolemi. Z obilí si na ručním mlýnku namelou děti mouku, smísí s vodou a společnými silami vytvoří těsto. Děti z těsta vytvoří různé tvary pečiva. Vše si upečou ve venkovní peci a sní. Navíc během čekání na pečení jsou připraveny hry.

Programy pro první stupeň základních škol se zabývají odpadem - a to jak samotnou produkcí, tak následným tříděním či kompostací, pitnou vodou, bylinkami, lnem, papírem, drátkováním, ale třeba i hrami vsi a objevováním starších tradic. Tříhodinové programy jsou připraveny v tématech rybník, hospodářská zvířata či programu na poznávání rozvoje osobností.

Středisko ekologické výchovy v Oucmanicích

Středisko ekologické výchovy v Oucmanicích

Druhý stupeň základních škol má možnost se seznámit problematikou úspor energie při provozu rodinného domku, pochopení principu recyklace papíru či uvědomění si souvislosti mezi kvalitou a funkcí lesů se spotřebou dřeva a papíru a pochopení významu recyklace. Velmi zajímavý je i tříhodinový blok k biozemedělství, kde účastníci se seznámení se základními principy ekologického pěstování plodin či chovu zvířat.

Pro středoškoláky jsou nachystány obdobné oblasti s tím, že je kladen větší důraz na odbornost. Projektový blok vodohospodáři nabízí studentům poznání různých aspektů nakládání s vodou včetně prohlídky čistírny.
Středisko ekologické výchovy v Oucmanicících zároveň nabízí prostory pro jednání, jednodenní i vícedenní školení, kurzy a semináře, pobytové akce a rekreační agroturistické pobyty.

Roman Málek
regionální koordinátor-redaktor
kraj Pardubický

Zdroj: remix.nicm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů