Čtvrtek, 28. března 2024

BP dá na škody 20 miliard, rating jejích akcií spadl na hranici spekulativní investice

BP dá na škody 20 miliard, rating jejích akcií spadl na hranici spekulativní investice

Britská petrochemická společnost BP souhlasí s tím, že vloží zhruba 20 miliard amerických dolarů (zhruba 420 miliard korun) do fondu, z něhož se bude platit náhrada škod po úniku ropy z jejího poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Po svém vůbec prvním setkání se šéfy firmy od dubnového začátku katastrofy to ve středu v Bílém domě řekl americký prezident Barack Obama.

Prezident upřesnil, že fond, ve kterém budou peníze uloženy, bude mít nezávislého správce. BP tak nebude mít vliv na rozdělování prostředků. Podle agentury AP by tímto správcem měl být právník Kenneth Feinberg, který už dohlížel na výplaty odškodného rodinám obětí teroristických útoků na Spojené státy z 11. září 2001.

Obama také zdůraznil, že se nejedná o konečné finanční závazky BP, která také například vytvoří fond ve výši 100 miliónů dolarů (2,1 miliardy korun) na odškodné propuštěným zaměstnancům ropného průmyslu. "Odpovědnost BP za škody z úniku jsou značné. Mám naprostou důvěru, že BP bude s to splnit svou povinnost vůči pobřeží Mexického zálivu a americkým občanům," dodal šéf Bílého domu.

Obama tak splnil svůj slib Američanům obsažený v jeho projevu v noci na středu, že společnost za největší ekologickou katastrofu v dějinách Spojených států zaplatí.

Akcie BP se propadly

Akcie společnosti se poté propadly. Podle CNN jejich rating poklesl a jsou těsně nad hranicí spekulativní investice.

Schůzky v Bílém domě se účastnili nejvyšší představitelé ropné společnosti včetně ředitele Carla-Henrika Svanberga, výkonného ředitele Tonyho Haywarda, ředitele managementu Boba Dudleyho a ředitele americké pobočky Lamara McKaye.

Na dvouhodinové schůzi byli dále přítomni viceprezident Joe Biden, ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová a ministr spravedlnosti Eric Holder.

Cena akcií spadla o pět pencí na 337 pencí, přičemž krátce se prodávaly za 335 pencí. Od začátku katastrofy z 20. dubna akcie ztratily již polovinu hodnoty.

BP spaluje odsátou ropu

Ropná společnost BP začala ve středu spalovat ve speciálních kontejnerech ropu, kterou čerpá na hladinu z poškozeného ropného vrtu na dně Mexického zálivu. Má to umožnit zvýšit množství unikající ropy zachycené zvonem, která se čerpá do tankerů, uvedla agentura AP.

Ropa z poškozeného vrtu se zachycuje pomocí zvonu a čerpá do tankerů na hladině. Tam se ve speciální komoře smísí se stlačeným vzduchem a zapálí.

Podle sdělení společnosti BP se takto může denně spálit od 840 000 litrů ropy do 1 680 000 litrů.

V současné době jímá BP 2 520 000 litrů ropy denně.

Doposud se spalovala jen část ropy zachycené na hladině loďmi pobřežní stráže.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů