Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologie (nejen) černé na bílém

Trend >>zelenání<< IT poněkud opomíjí produkci dokumentů. Ta přitom skýtá velkou příležitost k úspoře.

Ekologie (nejen) černé na bílém

Problematika snižování vlivu informačních technologií na životní prostředí je často chápána jen jako otázka snížení spotřeby energie, použití recyklovaných a snadno recyklovatelných materiálů při výrobě nebo ekologicky šetrné likvidace vysloužilých zařízení.

Opomíjenou oblastí zájmu je produkce kancelářských dokumentů. Ačkoli jsou zařízení jako kopírky, tiskárny a multifunkce nedílnou součástí informačních technologií, většina dodavatelů i nákupčích >>zelenost<< těchto zařízení nijak neakcentuje.

Tvorba dokumentů přitom může být pro firmu významnou nákladovou položkou. Možná to zní překvapivě, ale většina (až 90 procent) firem si neuvědomuje skutečnou výši nákladů na produkci dokumentů a prakticky nikdo nemá konkrétní představu, jak velkou ekologickou zátěž tisk a kopírování představuje. Až šokující je pro většinu odpovědných pracovníků fakt, že typická barevná laserová multifunkce používaná střední pracovní skupinou vyprodukuje za čtyři roky intenzivního provozu, což odpovídá přibližně jednomu milionu vytištěných stran, téměř 400 kilogramů objemného a problematicky recyklovatelného odpadu.

Přitom pouze patnáct procent hmotnosti a nulový podíl přepravního objemu materiálu skončí na vytištěných dokumentech. Znamená to že v průběhu čtyř let k provozovateli zmíněného zařízení dodavatel doveze v několika desítkách dílčích dodávek asi 400 kilogramů materiálu a přibližně 350 kilogramů zase odveze zpět. Tento materiál ve formě prázdných tonerových zásobníků, ale především opotřebovaných výměnných jednotek je v lepším případě poměrně náročnou cestou recyklován, v horším končí na skládkách.

Bohužel stále je velké množství papíru spotřebováno zbytečně, protože uživatelé nevyužívají všechny funkce moderních tiskáren a multifunkcí. Například zabezpečený tisk umožňující uživatelům rozhodnout až u zařízení, které dokumenty opravdu potřebují vytisknout, díky čemuž papíry zbytečně neputují z tiskárny rovnou do koše. Další možností je tisk více stránek na jeden list, spolu s oboustranným tiskem schopný u interních dokumentů, jako jsou zápisy z porad a podobně, ušetřit až 75 procent papíru a polovinu nákladů na samotný tisk.

Navíc pokud jsou tyto funkce podpořeny chytrými technologiemi, mají uživatelé jednodušší život a jejich práce je efektivnější.

Velkým ekologickým, ale i ekonomickým přínosem je, pokud je tiskárna schopna tisknout v požadované kvalitě na úplně obyčejný nebo ještě lépe recyklovaný papír. Výroba, ale i recyklace vysoce kvalitních nebo potahovaných papírů je totiž nejen dražší, ale představuje i větší zátěž pro životní prostředí. Pro běžnou inkoustovou technologii tisku ovšem obyčejný či recyklovaný papír představuje problém, protože inkoust se na něm nekontrolovatelně rozpíjí a prosakuje. Tím je například oboustranný tisk prakticky nepoužitelný. O něco lépe je na tom laserová nebo LED technologie, i zde však nechybějí problémy v podobě prašnosti papíru a jeho hrubého povrchu.

Nejvhodnější technologií je v takovém případě tuhý inkoust, někdy označovaný jako >>voskový tisk<<. Nejenže kvalita takového tisku není závislá na médiu, ale například produkce odpadu je u této technologie zhruba desetinásobně menší. Nejsou třeba zásobníky toneru či kapalného inkoustu, tuhé barvivo drží pohromadě v kostkách a nepotřebuje obal.

Z ekonomického hlediska je jistě zajímavé spojení výhod laserové technologie s nízkými náklady technologie inkoustové díky tříúrovňovému účtování tisku. Jinými slovy uživatel platí pouze za množství barvy použité v dokumentu. Nezáleží přitom na formátu média ani na množství černé grafiky nebo textu. Tištěné dokumenty jsou rozděleny na dokumenty s doplňkovou barvou, s kancelářskou barvou a s grafickou barvou. Černobílé jsou tedy stejně drahé jako ty s doplňkovou barvou a celkově levnější než černobílý tisk na běžném černobílém zařízení. To je obrovská výhoda například pro tisk uživatelské dokumentace, školících materiálů, skript, nabídek a podobně.

Obecně lze s touto technologií ušetřit průměrně 70 procent nákladů a o 90 procent snížit produkci odpadu. Přitom uživatelé se nemusejí vůbec omezovat a mohou tisknout dokumenty tak, jak je vidí na monitoru - barevně.

AUTOR: Libor Holík,
generální ředitel, Xerox Czech Republic & Slovakia

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů