Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dělníci hlásili problémy týdny před výbuchem

Američané naznačují, že 20 miliard dolarů nemusí na odškodnění stačit. Jedno z bezpečnostních zařízení bylo poškozeno již dlouho před havárií.

Dělníci hlásili problémy týdny před výbuchem

Příval špatných zpráv týkajících se naftařského gigantu BP, který zápolí s následkem havárie svého ropného vrtu v Mexickém zálivu, neutichá. Britský koncern následkem zhoršení ratingu utratí značně vyšší částky za úroky, bude muset prodat více svých aktiv a poprvé se objevily i odhady, že účet za havárii může překročit sumu 50 miliard dolarů (přes bilion korun). Od amerických politiků dokonce přicházejí hlasy o možném zákazu činnosti BP na území USA.

V tomto kontextu není příliš překvapivé oznámení BP, že za pokusy o likvidaci havárie a za první kompenzace vyplacené lidem žijícím na pobřeží Mexického zálivu vydala již dvě miliardy dolarů (41,6 miliardy korun). Trhy počítají s tím, že účet rychle poroste. Kenneth Feinberg, do jehož kompetence spadá rozdělování prostředků z fondu, do kterého se BP zavázala převést 20 miliard dolarů, již vyjádřil pochybnosti, zda tato částka bude stačit.

"Prezident Barack Obama dal jasně najevo, že chce plnou kompenzaci," uvedl Feinberg, který před lety dohlížel na výplaty odškodného příbuzným obětí teroristických útoků na Spojené státy z 11. září 2001 a měl poslední slovo i při přidělování bonusů manažerům bank, jež žádaly o státní pomoc. "Dvacet miliard možná nebude dost, možná to stačit bude. Ať to bude stát cokoli, poškození lidé a firmy musejí být vyplaceni," řekl Feinberg televizi CNN.

Problém, o kterém se vědělo

Závažné důsledky může mít pro BP i pro vlastníka havarované plošiny Deepwater Horizon, jímž je firma Transocean, odhalení britské stanice BBC, že jeden z klíčových bezpečnostních prvků, takzvaný Blowout Preventer (BOP), nebyl v pořádku již týdny před explozí plošiny. Jde přitom o "mozek" zařízení, jehož úkolem je v případě problémů uzavřít vrt. Jednotka obsahuje jak elektroniku, tak hydraulická zařízení.

"Zpozorovali jsme průsak na Blowout Preventeru, a proto jsme informovali své nadřízené," řekl BBC Tyrone Benton, jenž na vrtu pracoval. "Ti mohli tuto jednotku z řídicího pultu vypnout a zapnout jinou, takže se ani nemusela přerušit práce," dodal.

Tyrone Benton dále uvedl, že jeho nadřízený poslal e-mailem zprávu jak vedení BP, tak i majiteli plošiny, společnosti Transocean. Benton neví, zda byl vadný bezpečnostní prvek znovu zapojen. Jeho oprava by ale znamenala dočasné přerušení těžby. Projekt už byl ve skluzu a každý promarněný den na plošině Deepwater Horizon stál BP půl milionu dolarů.

Podle odborníka na těžbu ropy Tada Patzeka z Texaské univerzity nejde o správný postup: "To je nepřijatelné. Pokud zjistíte známky toho, že pojistka nefunguje správně, měli byste ji spravit za každou cenu."

Vyšetřování již potvrdilo, že selhání jednotky BOP bylo hlavní příčinou havárie. Šéf BP Tony Hayward se vyjádřil, že BOP nebylo tak odolné vůči selhání, jak tvrdil dodavatel zařízení. Netěsnost hydrauliky BOP potvrdil i podmořský robot.

Ujištění pro Medveděva

Problémy BP pozorně sledují i Rusové. Koncern totiž v Rusku vlastní padesátiprocentní podíl ve významném společném podniku TNK-BP. Proto do Ruska zamíří i šéf BP Tony Hayward. Jeho úkolem je ujistit prezidenta Dmitrije Medveděva, že BP současnou krizi ustojí a svá ruská aktiva neprodá. Rusko je pro BP vedle USA nejvýznamnějším teritoriem - z této země pochází čtvrtina ropy BP. Ani tam však BP nevychází vše podle plánů. Včera začal konkurz na firmu Rusia Petroleum, kterou TNK-BP založila k využití východosibiřského pole zemního plynu Kovykta. Tato investice ztratila smysl ve chvíli, kdy ruský parlament udělil Gazpromu monopol na vývoz plynu.


Účet za havárii roste

500 milionů dolarů
navíc musí koncern BP vynaložit za úroky z desetimiliardového úvěru. Úroková míra požadovaná po BP vzrostla, když ratingové agentury vzaly v úvahu náklady nutné na "úklid" po havarovaném vrtu.

2 miliardy dolarů
činí již vynaložená suma na likvidaci havárie a na první odškodnění.

50 miliard dolarů
Tolik chce podle informací listu Sunday Times koncern BP nashromáždit prodejem aktiv a získáním nových úvěrů.


o boji BP s ropnou skvrnou čtěte na ihned.cz

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů