Čtvrtek, 28. března 2024

Atomový trojboj

Přesná polovina poslanců vládní koalice nechce, aby temelínskou elektrárnu dostavěly ruské firmy.

Atomový trojboj

Zelení vypadli z parlamentu a mohlo by se zdát, že dostavba Jaderné elektrárny Temelín poběží jako na drátkách. Týdeník Ekonom se proto vydal do právě ustavené poslanecké sněmovny, aby zjistil, jak se noví zákonodárci k jádru staví.

Zatímco před dvěma lety, kdy jsme se v anketě zeptali, kolik poslanců je pro vybudování nového jaderného zdroje, jich bylo pro 190 ze dvou set (Ekonom č. 22/2008), nyní jich je pro 186.

Antiruská lobby

A kdo vlastně jadernou elektrárnu, jež podle představ polostátní společnosti ČEZ začne dodávat elektřinu do roku 2020, vůbec postaví?

Uchazeči, americko-japonský Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium v čele se Škodou JS, zápolí o tendr, v němž jde o nejméně 500 miliard korun. Ve hře, která se rozběhla loni v srpnu, jsou totiž i další reaktory pro Dukovany a Slovensko. Pak už by jich bylo možná pět a nikoliv jen pouhé dva.

Jenomže podle ankety týdeníku Ekonom si 59 poslanců pravostředové koalice (tedy přesná polovina) ruskou účast v Temelíně nepřeje.

Budoucí premiér Petr Nečas se jasné odpovědi vyhnul.

>>S ohledem na budoucí vyjednávání o ceně a možné arbitráže a stížnosti k Evropské komisi, které u tak ohromného tendru nelze vyloučit, nemůžete čekat, že se k šanci jednotlivých firem jakkoliv vyjádřím,<< prohlásil.

Teď ještě může hrát vše do autu, za pár měsíců ale bude muset přiznat barvu. Finálnímu rozhodnutí o vítězi tendru se vláda nakonec nevyhne.

Mnozí politici ale Rusy odmítají už nyní. Nechtějí připustit, aby se zvýšila energetická závislost na ruských dodávkách. Za ještě nebezpečnější pokládají geopolitický faktor. Nechtějí, aby v zemi narostl východní vliv.

Po zkušenostech se srpnovou invazí sovětských vojsk v roce 1968 se jim to zdá nepřijatelné.

Co jim vadí konkrétně? I když Škoda JS sídlí v Plzni, jejími majiteli jsou Rusové (státní strojírenský komplex OMZ) a v konsorciu ji doplňují ruské společnosti Atomstrojexport a OKB Gidropress. Takže jaderná technologie a asi i palivo se budou, obrazně řečeno, vozit z Moskvy.

Kdo rozhodne

Zadavatel tendru, ČEZ, zachovává kamennou tvář. >>Řídíme se zákonem o veřejných zakázkách, přičemž základním principem je transparentnost, rovnost a nediskriminace,<< řekl týdeníku Ekonom Petr Závodský, ředitel útvaru výstavby jaderných elektráren.

Dodává, že tendr, pokud jde o podmínky i převod technologií, má být nastaven tak, aby do budoucna nevznikla závislost na žádné z firem budujících elektrárnu.

>>Abychom vždy byli schopni změnit dodavatele jaderného paliva, náhradních dílů nebo údržby. A abychom bez něj v budoucnu byli schopni provádět i nezbytné modifikace,<< upřesňuje Závodský.

Elektrárenská společnost, navzdory své ohromné ekonomické síle a tomu, že ji ze dvou třetin vlastní stát, nebude mít hlavní slovo. Nakonec vyhodnotí technickou stránku věci. Ekonomická rovina už nepochybně bude na vládě, zejména na resortu průmyslu a financí. A politické rozhodnutí? To nakonec asi padne po nějaké utajené poradě prezidenta, premiéra a ministra zahraničí.

Bude to zajímavá výměna názorů. Prezident Václav Klaus odmítá Rusy předem vylučovat a opakovaně to veřejně prohlásil. Nečas mlčí, v minulosti šlo o odborníka ODS na obranu, a tak se dá domýšlet, že o utužování vztahů s Moskvou nestojí. Úspěch Schwarzenbergovy TOP 09 v květnových volbách sami ruští novináři označili za špatnou zprávu pro svoji zemi.

V každém případě se výběrovým řízením bude muset zabývat nová vláda.

>>U nás nikomu nepřipadalo divné, že se stát k vyhlášení tendru na dostavbu Temelína nijak nevyjádřil, zahraničí to ale šokovalo,<< prohlásil na konferenci týdeníku Ekonom a Institutu pro veřejnou diskusi o dostavbě elektrárny Václav Bartuška. Právě jeho kabinet Jana Fischera jmenoval vládním zmocněncem pro dostavbu Temelína.

Rezolutní Věci veřejné

Proti >>ruské<< variantě se v anketě týdeníku Ekonom postavilo všech 24 poslanců Věcí veřejných. Strana odpověděla >>jako jeden muž<< přes svůj sekretariát, který na žádost týdeníku Ekonom otázky zákonodárcům rozeslal.

Vedení strany odpor zdůvodňuje bez vytáček: tak strategicky významnou zakázku jednoduše ruskému dodavateli svěřit nelze. Předseda Radek John přitom odkazuje na volební program.

V TOP 09 se na první pohled s případnou ruskou výhrou smířili. >>Ruské firmy mají dostatek zkušeností s českou jadernou energetikou. Nicméně je třeba zajistit takové smluvní vztahy, aby zakázka nemohla být zneužita k politickému či ekonomickému vydírání. To však přiměřeně platí pro všechny zájemce,<< stojí ve vyjádření, které formuloval místopředseda strany Jaromír Drábek. Jenomže třetina poslanců TOP 09 na přímou otázku, zda si dovede při dostavbě Temelína představit ruské firmy, odpověděla >>ne<<. Další třetina >>nevím<<.

Předseda strany Schwarzenberg odpověděl uhlazeně, ale jasně. >>Mám živou fantazii a umím si ruskou účast věru představit se všemi následky,<< varuje.

Poslanec František Laudát, který do TOP 09 přešel z ODS, připouští kompromis. Ruské firmy by se mohly stát součástí nadnárodního konsorcia. >>Tak, jak o tom při návštěvě Prahy mluvil americký prezident Barack Obama,<< podotýká.

Rozdělená ODS

Občanská demokratická strana je také rozdělená. Ti, kdo mají k byznysu (a prezidentu Klausovi) blízko, jsou vůči Rusům vstřícnější.

Někteří se schovávají za budoucí rozhodnutí vlády. >>Nedovedu si představit, že by to zůstalo jen na společnosti ČEZ nebo jediném ministrovi,<< říká exministr dopravy Petr Bendl.

Na vládu však spoléhají především odpůrci ruské účasti. Zákon, který by ji zakázal, je s ohledem na možný zásah Evropské komise vyloučen, šlo by to ale jinak.

Například Jan Vidím, který se léta orientuje na problematiku bezpečnosti a obrany, požaduje, aby nový kabinet dal svým zástupcům ve vedení ČEZ jasný pokyn, co dělat.

Podobný postup doporučuje Marek Benda z ODS. >>Nejde jen o to, kdo dodavatelské firmy vlastní. Vláda by měla stanovit, že si nepřejeme ani závislost na ruských jaderných technologiích,<< soudí.

Donedávna v ODS převažoval názor ekonomů, že zásahy státu mají zůstat minimální a tendr si má režírovat samotný ČEZ.

Přijdou-li politické zásahy, mohou prý nastat komplikace. Třetinu akcií elektrárenské společnosti koupili soukromí investoři a je nutné počítat s tím, že se ozvou, jestli se ČEZ nezachová jako klasická obchodní společnost. Když nebude preferovat zisk a vybere třeba dražší projekt. I tak se jeho cena přiblíží 300 miliard korun.Veškeré náklady bude hradit společnost, žádný podíl státu se nepředpokládá.

>>Dovedu si představit, že bychom museli čelit žalobám ze zahraničí,<< řekl Ekonomu předseda dozorčí rady ČEZ a hlavní ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Těžko odhadovat, jak to myslí. Nikdy nenaznačil, kdo je jeho favoritem. Politickou kariéru nicméně začínal jako poradce někdejšího premiéra Václava Klause.

K němu měl vždy blízko i jihočeský poslanec ODS Michal Doktor, který na účasti firem z východu nevidí nic závadného.

Výhrady k státním zásahům do rozhodování ČEZ má jeden z poradců ODS, děkan Vysoké školy ekonomické v Praze a šéf Liberálního institutu Jiří Schwarz. Ani on nevylučuje případné soudní spory. Firma se hodlá ucházet o stavbu jaderných elektráren také v jiných zemích, například v Rumunsku či v Litvě, přičemž tamní vlády se Ruska obávat nemusejí. Bude pak mít pro různé elektrárny různé dodavatele reaktorů? Pokud by ČEZ kvůli politikům utrpěl nějaké ztráty, bude nutné uhradit jeho akcionářům škodu. >>ČEZ by určitě neplatil nic, to by z jejich pohledu bylo absurdní. Na řadě by byl státní rozpočet,<< dodává Kocourek.

Levice mimo hru

Větší šance se Rusům dávala v případě, že by vládu sestavovali sociální demokraté. Ti jsou ale mimo hru a nakonec rovněž u nich jsou váhající poslanci.

Za jejich poměrně častou odpovědí >>nevím<< v anketě se většinou skrývají slova, že je nutné dát na stanoviska expertů, nebo že není možné zasahovat do výběrového řízení.

Mezi váhající patří současný šéf strany Bohuslav Sobotka. Připomíná ale, že rozhodnout musí ekonomická výhodnost nabídky.

Ruskou účast si umí představit bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Proti jsou dva poslanci, jedním z nich je pražský předák Petr Hulinský.

Stanovisko expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka týdeník Ekonom nezískal.

>>Na dětinské otázky odpovídat nebudu,<< prohlásil.

Jasno mají komunisté. >>Naši poslanci v celé věci kolem Temelína nic problematického nevidí. Ani na dostavbě, ani na tom, že by tendr vyhrálo česko-ruské konsorcium,<< zdůrazňuje ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Palivo není problém

Škoda JS reaguje na výsledky ankety mezi poslanci opatrně. >>Jediné, co můžeme udělat, je připravit nabídku na takové technické úrovni, aby odborníci dokázali nalézt odpovědi na všechny otázky, které se nyní objevují,<< řekl Ekonomu její generální ředitel Miroslav Fiala.

Dosud šance česko-ruského konsorcia stojí vysoko. Jako jediné z trojice uchazečů naznačilo, že technologicky nejnáročnější část elektrárny, jaderný reaktor, by se stavěl v Plzni.

Tuzemští odborníci ujišťují, že by české firmy dovedly postavit celou elektrárnu.

Miroslav Fiala se nedávno vyjádřil, že firma je připravena na všechny možnosti. V případě neúspěchu v temelínském tendru by se na projektu mohla podílet jako významný subdodavatel. Takovou možnost, až skončí výběrové řízení, podmínky soutěže nevylučují. S Arevou spolupracuje Škoda JS v zahraničí už dnes.

Fiala věří, že konsorcium politický tlak ustojí. Už začátkem letošního roku se chvíli teoretizovalo o speciálním zákonu, který by je předem vyšachoval ze hry. K ničemu takovému se nakonec vláda Jana Fischera neodhodlala.

Současně šéf Škody JS upozorňuje, že častá slova kolem dalšího nárůstu závislosti na energii z Ruska bývají účelová. >>V reaktoru MIR-1200 se přece dá používat i jiné jaderné palivo než jen ruské,<< ujišťuje.

Výrobců takového paliva je na světě šest. Navíc je možné předzásobit se dlouho dopředu, třeba i na celou dobu životnosti reaktoru.

Kdo vynese trumfy

Česko-ruské konsorcium slibuje nejvyšší podíl domácích subdodávek, až sedmdesát procent.

Pozadu nezůstává Westinghouse. >>V současnosti diskutujeme s několika českými dodavateli. Za předpokladu, že se kvalifikují, by se účastnili výroby modulů, komponent a systémů pro projekty AP 1000 po celém světě,<< prohlásil její nově jmenovaný viceprezident pro střední a východní evropu Michael Kirst.

Podobnou funkci náhle zřídila i Areva, která k tomu v Česku otevřela vlastní kancelář. A také ona slibuje rozsáhlé zapojení českých firem do subdodávek.

Všechny tři firmy se snaží na svoji stranu získat jak politiky a experty, tak veřejnost. Američané před časem seznámili novináře s technickými parametry nového reaktoru AP 1000, hlavní důraz kladli na moderní bezpečnostní systém.

Škodovka zase uspořádala seminář o výhodnosti jaderné energetiky. Hlavní slovo měli experti, kteří v Česku elektrárny, pochopitelně sovětského typu, už budovali.

Do lobbingu jsou zapojeny věhlasné PR agentury. Za Američany kope Euro RSCG, za Arevu Best Communications a zájmy firmy Škoda JS hájí společnost Grayling. Daly o sobě vědět už na jaře, když se firmy představovaly vedení ČEZ.

Experti na takové promo moc nedají. Spíše oceňují fakt, že Rusové přes Škodu JS mají v zemi stovky techniků, zatímco její soupeři o žádném přesunu některého ze svých výrobních závodů do České republiky neuvažují.

Mezi informovanými se přetřásají i takové věci, že Areva až příliš spoléhá na evropskou vzájemnost a členství Česka v EU.

Nebo že si Američané u české pravice ublížili stažením plánu vybudovat protiraketový radar.

Připomíná se rovněž skutečnost, že ruská vláda má mocné páky v podobě prakticky nenahraditelných dodávek ropy a plynu. Nejde jen o zásobování České republiky. Do hry mohou vsadit například tranzitní poplatky: uhlovodíky mohou jít ze Sibiře na západ i jinudy než přes naše území.

Odpůrců je málo

Ať už zakázku vyhraje kdokoli, Temelín vyroste určitě. Odpůrců jeho dostavby je jen málo. Jednou z posledních překážek je překvapivě šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

>>Až využijeme všech úspor energie a dosáhneme toho, že její spotřeba na tunu výroby bude alespoň srovnatelná se západoevropskými zeměmi, pak jsem pro tuto dostavbu,<< napsal v odpovědi do ankety týdeníku Ekonom k dostavbě jaderné elektrárny Schwarzenberg. Protože k takovým úsporám je daleko, říká vlastně ne, což potvrdil v telefonickém rozhovoru.

Oficiální postoj jeho strany je přitom k dobudování Temelína vstřícný.

Se Schwarzenbergovou rebelií se vznikající vládní sestava ODS, TOP 09 a Věci veřejné dokáže nepochybně vyrovnat.

Už proto, že minulou středu její vyjednavači napsali do připravované koaliční smlouvy větu o dostavbě Temelína a modernizaci Dukovan.

Šéf Strany zelených Ondřej Liška připomíná, že čtvrtina populace má stále s jádrem problém. A právě tito lidé by jednou mohli zeleným pomoci při návratu do poslaneckých křesel.

Už také připravují protiatomovou kampaň: čtvrtina vyrobené elektřiny se z České republiky vyváží a domácí průmysl zapomíná na úspory, ačkoliv jejich potenciál představuje kapacitu Dukovan.

AUTOR: Josef Pravec

Jak se má dobudovat Temelín

Srpen 2009
ČEZ vyhlásil tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Listopad 2009
Do soutěže se hlásí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

Květen 2010
ČEZ předal ministerstvu životního prostředí studii o ekologických dopadech dostavby.

Říjen 2010
ČEZ uchazečům předá zadávací dokumentaci, začne >>ostrá<< fáze tendru.

Jaro 2012
ČEZ by měl oznámit vítěze soutěže a sepsat s ním smlouvu.

Rok 2020
Nové reaktory začnou dodávat elektřinu.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů