Pátek, 26. dubna 2024

Školáci "uklízeli svět"

K životnímu prostředí se děti chovají nejlépe v Červené Vodě a Kunčicích

Školáci "uklízeli svět"

Školáci v projektu Ukliďme si svět odevzdali 116 tun vysloužilých elektrospotřebičů. Soupeřilo se ve dvou kategoriích - v celkovém množství elektroodpadu a v průměru na jednoho žáka. Celkem 11,5 tuny elektrošrotu sesbírali žáci v ZŠ a MŠ Červená Voda, což jim zajistilo suverénní vítězství v první kategorii. V přepočtu na jednoho žáka se nejlépe umístila ZŠ a MŠ Kunčice. Každý žák zde odevzdal více než 312 kilogramů elektroodpadu. Obě školy přitom uspěly v konkurenci téměř 200 škol, které se do projektu zapojily. Soutěž organizuje kolektivní systém ELEKTROWIN pro základní a střední školy v celé republice.

V letošním již třetím ročníku projektu Ukliďme si svět bylo vybráno největší množství elektrošrotu. "V porovnání s prvním ročníkem, kdy se vybralo 19 tun, a druhým s 83 tunami byl letošní sběr opravdu rekordní. Celkem vybraných 116 tun považujeme za velký úspěch. Těší nás také stoupající popularita soutěže," uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti ELEKTROWIN, jež u nás zajišťuje zpětný odběr a recyklaci více než poloviny veškerého elektroodpadu.

Hlavním cílem Ukliďme si svět je vzdělávat v oblasti zpětného odběru vyřazených elektrozařízení. "Chtěli bychom také mladé generaci ukázat, že vysloužilé elektrospotřebiče nepatří do obyčejné popelnice. Jejich recyklací lze totiž ušetřit obrovské množství surovin," vysvětluje Tvrzník. Za pět let své činnosti již ELEKTROWIN ušetřil tolik energie, která by pokryla celoroční spotřebu až 60 000 lidí.

Za svou snahu o zlepšení životního prostředí budou účastníci odměněni. "V projektu má možnost uspět každá škola, která se zapojí a vybere minimální množství odpadu. Pro aktivní žáky a jejich pedagogy jsou navíc připraveny atraktivní ceny," doplňuje Taťána Pokorná, jež má v ELEKTROWINu na starosti zákaznický servis. Účastníků bylo letos opravdu hodně. V celkovém množství odevzdaného elektroodpadu obsadila druhé místo ZŠ Křivoklát s 10,5 tunami, třetí místo pak ZŠ Dašice, kde se nasbíralo 9,6 tuny elektrošrotu. V přepočtu na jednoho žáka se na druhém místě umístila ZŠ a MŠ Ostrov s necelými 230 kg na žáka, třetí místo obsadila ZŠ Dukelská z Příboru, kde jeden školák odevzdal v průměru 85 kg.

Ukliďme si svět je ekologický projekt určený všem základním a středním školám v České republice. Pořádá jej kolektivní systém ELEKTROWIN s podporou systému soutěže Eurorebus. Projekt spočívá ve sběru vysloužilých spotřebičů s tím, že pro školy, které se ho účastní je zdarma připraven servis zajišťující dodání sběrných nádob a odvoz vysloužilých spotřebičů.

ELEKTROWIN a.s., je největším subjektem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Společnost byla založena 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče i elektrické a elektronické nástroje.

Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Prostřednictvím více než 717 sběrných dvorů v 550 městech a obcích, 2257 provozoven posledních prodejců a mobilních svozů zajištěných ve více než 4010 obcích smluvně pokrývá přes 92 % obyvatel ČR.

Zpětný odběr více než 85 000 tun elektrospotřebičů realizovaný od roku 2005 do současnosti zajišťuje kolektivnímu systému ELEKTROWIN prvenství mezi kolektivními systémy v ČR v množství zpětně odebraných vysloužilých elektrozařízení.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz; Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů