Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo chce sebrat miliardy z ochrany přírody. Kvůli úsporám

V Česku se schyluje k jednomu z největších střetů mezi byznysem a ekologií

Ministerstvo chce sebrat miliardy z ochrany přírody. Kvůli úsporám

96 změn v zákonech: Ministerstvo průmyslu navrhuje změny, které pomohou firmám. Ekologové varují před dopady na životní prostředí


Bude to jeden z největších střetů mezi byznysem a ekologií za poslední roky. Ministerstvo průmyslu připravilo téměř stovku různých návrhů na změny v zákonech o ochraně přírody. Jeho zástupci slibují: České firmy mohou díky nám ušetřit miliardy korun, které dnes musejí vynakládat na laboratorní testy nebo zbytečné papírovaní při hlášení škodlivých látek. Ministerstvo navíc zdůrazňuje, že jsou tuzemské podniky mnohem více škrceny ekologickými předpisy než jejich konkurence v zahraničí.

Jenomže v materiálu, který má ulehčit podnikatelům život v době krize, se skrývají i opatření, jež mohou odstartovat nebývalé kácení stromů, zatížit ovzduší dalšími tunami emisí, nebo dokonce rozšířit těžbu v chráněných lokalitách. Ekologové varují: Pokud ministerstvo se svými nápady uspěje, utrpí nejen příroda, ale i zdraví obyvatel.

Nová vláda bude nyní rozhodovat, který ze dvou táborů uspěje. Výsledek střetu je zatím nejistý. Nicméně, vzhledem k tomu, že při koaličních jednáních se dosud mnohem více než ekologie řešily úspory, je v lepší pozici byznys. "Ekologické zákony patří k těm, které nadměrně zatěžují naše podnikatele. Například při hlášení škodlivých látek máme přísnější pravidla než v jiných státech Evropské unie," říká jeden z kandidátů na nového ministra průmyslu Jaromír Drábek (TOP 09).

Ve vládě už navíc nebudou sedět zelení, kteří jakékoliv zjemňování ekologických zákonů blokovali. Ostatně, autoři navrhovaných změn sami přiznávají, že se svými nápady mohli přijít teprve po odchodu Strany zelených z vlády. "To postupné revidování ekologických zákonů sice probíhá už od roku 2005, Strana zelených si ale během svého působení ve vládě vynutila, že se ten proces zastavil," říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss, jenž za přípravu desítek návrhů odpovídal.

Tři miliardy v odpadu

Vášnivé debaty vzbudil už jeden z prvních návrhů. Ministerstvo průmyslu totiž požaduje, aby firmy vyvážející odpad na skládky již nadále nemusely hlásit jednotlivé škodliviny, ale pouze jejich celkové množství. Zdánlivě nevýznamná změna by podle ekologů měla fatální důsledky. "Firmy by přestaly hlásit, co všechno v odpadu vyvezly. Veřejnost by pak nevěděla například o více než polovině toxické rtuti, která by se u nás vyprodukovala. Zůstal by pouze údaj, že firma vyvezla tolik a tolik tun odpadu," vysvětluje Milan Havel z ekologického sdružení Arnika.

Ministerstvo naopak argumentuje tím, že díky této změně by čeští podnikatelé mohli ušetřit až tři miliardy korun ročně. "Naše firmy si musejí dělat různé laboratorní testy, aby informovaly často i o podprahových hodnotách škodlivých látek. Jinde v Evropě srovnatelná povinnost není," hájí navrhované změny náměstek Geuss.

České firmy jsou tak podle něho zatíženy zbytečnými náklady, které mohou v krajním případě způsobit, že je zahraniční investor pošle ke dnu.

Zelená pro těžbu kaolinu

Velká hádka se nejspíš strhne také o hranice chráněných území, jako jsou třeba Šumava, Doupovské hory, Blanský les nebo Ralsko. Jejich rozlohu vymezila před pěti lety vláda v rámci evropského projektu Natura, chránícího oblasti s výskytem nejohroženějších rostlin a živočichů. Ministerstvo průmyslu ovšem tvrdí, že hranice těchto území zasahují do lokalit, kde zase jiný zákon povoluje těžbu nerostných surovin. Jejich hranice by se tedy měly překreslit. "Určitě by nešlo o žádné velké zásahy. Chceme, aby například někde v Doupovských horách, kde se těží kaolin, hranice chráněného území respektovaly prostor, který byl již dříve vyhrazen pro těžbu," tvrdí náměstek Geuss.

Celkově má ministerstvo spadeno na pět až deset procent rozlohy chráněných území. Ekologové o žádných výraznějších zásazích nechtějí slyšet. "Hranice těch chráněných oblastí nejsou nikterak přemrštěné. Už když je před lety vymezovala vláda, tak to bylo po velmi intenzivních debatách. Nemluvě o tom, že třeba ta oblast Doupovských hor byla v minulých desetiletích nenávratně poničena," říká Radim Šrám, předseda komise pro životní prostředí Akademie věd.

"Snad emise neprojdou"

Další konflikt: Povolit, či nepovolit větší vypouštění emisí do ovzduší? Ministerstvo průmyslu by chtělo zmírnit stropy pro velké znečišťovatele, což by postihlo zejména Ostravsko, kde se nachází podobných továren nejvíce. Vůči tomu se již ozvala i Česká inspekce životního prostředí. "Firmy by už nebyly příliš nuceny, aby dál omezovaly emise. Doufejme, že to vláda nepřijme," říká ředitelka inspekce Eva Tylová.

Jak připravované změny dopadnou, má být jasné příští rok. Do prosince bude materiál recenzovat speciální komise pod dohledem resortu životního prostředí. Poté jej dostane na stůl vláda a nakonec poslanci a senátoři.


Ministerstvo průmyslu a obchodu versus ekologové

Menší plocha chráněných území

Úředníci navrhují překreslit hranice některých chráněných území ve prospěch těžařů - nerespektují prý hranice lokalit, které jsou určeny pro těžbu nerostných surovin. Například z oblasti Blanského lesa poblíž Českého Krumlova by se mohlo ukrojit 6 a půl kilometru čtverečních (3 procenta z jeho rozlohy). Celkem si ministerstvo vytipovalo 5 až 10 procent z chráněných území.

Ekologové namítají

V chráněných územích se nacházejí nejvíce ohrožené druhy živočichů a rostlin. Jejich hranice jsou už nyní vymezeny na doraz.

Toxické odpady

Ministerstvo navrhuje, aby firmy, které vyvážejí odpad na skládky, hlásily pouze celkovou hmotnost vyvezených škodlivých látek. Dosud musí firmy přesně hlásit, které ze škodlivých látek vyvezly. Na seznamu jich je 72. Podle ministerstva tak přísná pravidla nemají nikde v EU. Firmy by prý na tom mohly ušetřit až tři miliardy korun ročně.

Ekologové namítají

Firmy už nebudou muset hlásit hodnoty arzénu, rtuti, olova a dalších škodlivin, které vyvezly na skládku. Lidé by prý neměli šanci vědět, jaké toxické látky produkují továrny v jejich sousedství.

Kácení stromů

Firmám, které chtějí na svých pozemcích něco stavět nebo těžit, chce ministerstvo zrušit povinnost žádat úřady o povolení ke kácení stromů. Administrativa pro tato povolení je prý v současnosti příliš náročná a zbytečně zatěžuje firmy i státní správu.

Ekologové namítají

Developery a stavební firmy to povzbudí k nekontrolovanému kácení stromů. Padne mnoho stromů, které by jinak byly ušetřeny.

Limity pro prach

Ministerstvo navrhuje, aby úřady ztratily povinnost nařizovat emisní stropy pro výrobce, kteří ročně vypustí nadprůměrné množství tun prachu. Týká se to zejména Moravskoslezského kraje, kde je mnoho takovýchto producentů pohromadě.

Ekologové tvrdí

Majitele továren nebude nic nutit snižovat emise a situace na Ostravsku zůstane nadále tristní jako dosud, což se u obyvatel projevuje například zvýšeným počtem onemocnění dýchacích cest nebo srdce.

Byrokracie

Ministerstvo navrhuje zrušit pro firmy povinnost vypracovávat takzvaný plán odpadového hospodářství. Jde prý o papíry, které stejně nikdo nečte. Firmy by díky tomu mohly ušetřit na administrativě až 200 milionů korun ročně.

Ekologové vůči tomu zatím větší výhrady nemají.


96

Tolik změn chce ministerstvo průmyslu udělat v současných zákonech o ochraně životního prostředí

8,7 miliardy

Tolik korun by podle ministerstva průmyslu mohly ročně ušetřit české firmy a úřady, pokud by jeho návrhy prošly v současné podobě.

AUTOR: Vladimír Šnídl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů