Pátek, 29. března 2024

Japonské čisté technologie

Ve dnech 9.-10. června 2010 se v Praze uskutečnil mezinárodní seminář japonských environmentálně prospěšných technologií a jejich uplatnění v podmínkách ČR.

Japonské čisté technologie

Koki Watanabe: Ano tepelným čerpadlům

Nástup tepelných čerpadel na japonský trh byl velmi rychlý. Například prodej ohřívačů vody právě na bázi tepelných čerpadel (eco cute) se zvýšil ze 40 tisíc v roce 2002 na více než 2,25 miliónu v roce minulém. Pro Japonsko to znamená výrazné snížení spotřeby energie, protože ohřev vody obnáší třetinu spotřeby průměrné japonské domácnosti.

Koki Watanabe z Japonského střediska pro tepelná čerpadla zahajoval svou přednáškou první den konference o japonských čistých technologiích. Podle jeho názoru jsou právě tepelná čerpadla trumfovým esem ve snižování spotřeby energie.

A nejenom v Japonsku. Zatímco v roce 1998 byl podíl tepelných čerpadel na evropském trhu kolem dvou procent, v roce 2005 to bylo už sedm procent. Důvodem jsou především rostoucí ceny elektřiny a plynu. V Česku se nainstalovaná tepelná čerpadla na bázi země voda počítají v tisících, naproti tomu Švédové jich mají přes 320 tisíc, Němci více než 150 tisíc a Francouzi přes 120 tisíc kusů. Na druhou stranu, podobně jako my jsou na tom Britové, Irové či Italové.

V programu Zelená úsporám je registrováno mnoho tepelných čerpadel japonských výrobců. Stačí si vybrat na stránkách www.zelenausporam.cz v sekci Seznam výrobků a technologií.

Akira Yashio: Inteligentní dům

Existuje celá řada přístrojů a zařízení, které spotřebovávají nebo vyrábějí energii. Klíčovým řešením je najít jejich ideální kombinaci. V Japonsku jsou společnosti, které se specializují na taková řešení, nazývány termínem Zenekon.

Společnost s více než dvousetletou historií, která je typickým japonským Zenekonem, je Shimizu Corporation. Zabývá se stavebnictvím a inženýringem, přičemž je špičkou v oblasti úspor energie a snížení emisí CO2 z budov. Navrhla a vybudovala řadu energeticky úsporných budov, a to i v Česku. Její zástupce, Akira Yashio, vystoupil na semináři s tématem integrace energií ve stavebnictví.

Precizně analyzoval spotřebu energie například v kancelářských budovách. A ukázal, jak se dají uspořit desítky procent nákladů jak výstavbou budovy, tak v jejím provozu a funkčnosti. Možností je celá řada - například použití fotovoltaických panelů v opláštění budovy, slunce se dá využít i pro osvětlení (žaluzie s postupným prostupem světla), úsporná je také radiační klimatizace, atd. Zatímco nyní jsou obvyklé úspory 20 až 40 procent, Shimizu pracuje na tom, aby byla obvyklá úspora na úrovni 70 procent spotřeby energie.

Muneaki Fukasawa: Koncept ekodomu podle Panasoniku

Vize mamutího koncernu Panasonic ke stému výročí založení společnosti je založena hlavně na inovacích v oblasti tzv. zelených technologií. Jeho zástupce, Muneaki Fukasawa, představil na semináři mimo jiné koncepci ekonomu (eco ideas house), který byl uveden do provozu od dubna minulého roku.

Koncept domu je postaven na využívání vzduchu, světla (slunce), vody a tepla. Dům využívá přirozené proudění vzduchu. Senzor sleduje pohyb lidí uvnitř domu - pokud si čtete, míří na vás více tepla než na druhého, který uklízí. Jakmile z místnosti odejdou, zařízení se vypne. Už není třeba utrácet za jeho provoz.

Osvětlení je založeno na technologie LED. Má malou spotřebu a dlouhou životnost. U většiny místností je snaha využít slunečního svitu. Voda je ušetřena například tím, že prací buben je nakloněn, oděvy jsou vysoušeny s použitím technologie tepelného čerpadla, k úklidu využívá osazenstvo domu materiály na bázi organického skla.

Dům je vakuově izolován (technologie se z domácích spotřebičů přesunuje také na stavební materiály), tepelná čerpadla jsou samozřejmostí. Dům vyrábí svou energii ve fotovoltaických panelech, pro udržení vyrobené energie používá vlastní akumulátory. Výčet "vychytávek" tím není zdaleka vyčerpán.

Kunitoshi Mie: Sítě mohou (mají) být inteligentní

Všechny přednášky japonských specialistů měli jedno společné - atak na snížení neefektivní spotřeby energie a snahu o výrobu čisté energie i na úrovni jednotlivých domů. Kunitoshi Mie ze společnosti Toshiba uvedl i několik možností, jak neztrácet zbytečně na úrovni přenosové soustavy. Dosavadní rozvody lze změnit na efektivní systémy.

Inteligentní sítě jsou technologií blízké budoucnosti, která umožňuje podporu využití energie z obnovitelných zdrojů a efektivně kontroluje jak požadovaný výkon, tak zdroj energie.

Naoki Hirai: Využití baterií na bázi sodíku a síry

Jedním z hlavních výrobních artiklů japonské společnosti NGK Insulators jsou NAS baterie. Vydrží dvakrát déle než jejich konkurence jako jsou například lithium-iontové baterie. Právě o výhodách dlouhé životnosti a schopnosti akumulovat energii hovořil Naoki Hirai.

Jejich použití je vhodné především u velkých instalací jako jsou například větrné turbíny nebo fotovoltaické panely. NAS baterie slouží v mnoha projektech na celém světě. Umí vyrovnávat nestejné zatížení továren a budov.

Keiji Makino: Čisté uhelné technologie v Japonsku

Uhlí představuje důležitý zdroj energie a podle Keiji Makino z Japonského centra pro uhelnou energetiku bude v budoucnosti klíčovým palivem. Pokud vezmeme tuto tezi jako premisu, lze reagovat jediným způsobem - zvyšovat účinnost spalování uhlí, chránit životní prostředí před emisemi oxidů síry a dusíku a snažit se stále více využívat technologie společného spalování uhlí a biomasy.

Keiji Makino uvedl hned několik příkladů, jak v Japonsku zpracovávají a využívají biomasu pro výrobu elektrické energie. Příkladem je využití různých dřevěných hmot, ale také odpadu z chovu brojlerů. Milouš Jakeš by se nejspíš hodně divil...


Všechny přednášky jsou dostupné v plné české verzi na www.zelena­usporam.cz/japtech.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů