Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Aktivisté hnutí Greenpeace minulý čtvrtek protestovali na břehu Dunaje nedaleko Bratislavy proti plánované výstavbě ropovodu, jenž má propojit Slovensko a Rakousko. Ropovod financovaný koncernem OMV by měl protínat Dunaj a Žitný ostrov, který je významným evropským zdrojem podzemní vody.

Před 10 lety začal koncern BP se svojí ekologickou kampaní od Ogilvy, dokonce se "přejmenoval" z British Petroleum na Beyond Petroleum. I díky tomu se dostal nově mezi 100 nejhodnotnějších značek podle žebříčku BrandZ a byl vnímán jako "nejzelenější" ve svém oboru. To všechno je nyní po katastrofě v Mexickém zálivu minulostí a image BP nezachrání asi ani omluvné spoty jeho ředitele. Otevřený přístup firmy ke komunikaci je ale posunem oproti srovnatelným událostem v minulosti. Důraz teď však musí BP klást nejen na téma bezpečnosti.

Po problémech BP, která si neví rady, jak správně komunikovat ekologickou katastrofu, se i ostatní firmy v tomto průmyslu odmlčely. Nyní ticho prolamuje Shell, která se chce prezentovat jako něco více než jen ropná společnost. Nová agresivní kampaň zahrnuje tisk, televizi, on-line a venkovní reklamu; spolupracovala na ní londýnská JWT.

Nová naučná stezka vznikla v lesích u vrchu Semenec poblíž Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. ČTK o tom informoval mluvčí Lesů Česká republika Zbyněk Boublík. Stezka vede poblíž soutoku Vltavy a Lužnice a měří šest kilometrů.
Naučná stezka má podobu vycházkového okruhu, začíná a končí u vltavotýnské rozhledny. Turisté na trase najdou deset zastávek s informačními tabulemi, na nichž jsou údaje o místních pověstech, historických událostech a přírodních zajímavostech.
Trasu vybudovaly Lesy ČR na základě iniciativy mikroregionu Vltavotýnsko a ve spolupráci se stanicí Pomoc přírodě.

Státní fond životního prostředí ČR zveřejnil vzorovou dokumentaci pro zadávací řízení na zateplení veřejných budov. Zadavatelé mohou tento vzor využít pro tvorbu vlastní zadávací dokumentace.

Do vzorové dokumentace stačí zadat pouze chybějící údaje.

Vzorová zadávací dokumentace na zateplení veřejných budov

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů