Pátek, 19. dubna 2024

Soutěž zelených komiksů má vítěze

Soutěž zelených komiksů má vítěze

Vítězem klání o nejlepší zelený komiks se stalo dílo pětadvacetiletého Jakuba Prantla z Prahy na motivy slavného projevu Martina Luthera Kinga "I have a dream". Vybrala jej odborná porota v soutěži, kterou pořádalo Hnutí DUHA v rámci iniciativy Velká výzva.

Vítězný komiks poukazuje, že pokud znečišťovatelé budou platit za škody, které působí, začne také v České republice rychle přibývat zelených hi-tech řešení.

Do soutěže přišly komiksy od 44 mladých a nadaných autorů z celé republiky. Porotu, která vybrala tři nejlepší kusy, tvořili Petr Litoš z komiksového nakladatelství CREW, Jan Laštomírský z Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně a Markéta Jedličková, grafička Hnutí DUHA.

Druhou a třetí příčku obsadili Markéta Krpcová z Horního Benešova u Opavy a Jindřich Havlík z Kralup nad Vltavou.

15 nejlepších komiksů si můžete prohlédnout a stáhnout na >> www.velkavyzva.cz

Hnutí DUHA prosazuje iniciativou Velká výzva nový zákon, který závazně stanoví, že Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně - krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Komiksy jsou výborný prostředek, jak mladí lidé mohou své vrstevníky inspirovat k zájmu o zelená řešení, která nás vysvobodí ze závislosti na ropě a uhlí. Vítězové ukázali velký talent. Doufáme, že komiksy inspirují i další, aby se přidali k Hnutí DUHA při prosazování zelených řešení a zdravého života pro každého z nás."

Kontakt:
Petr Machálek, telefon 777 308 113, petr.machalek@hnutiduha.cz
Martin Mikeska, telefon 603 780 670, martin.mikeska@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů