Úterý, 23. dubna 2024

Výrobci plastů a elektroniky bojují proti nebezpečným látkám

Výrobci plastů a elektroniky bojují proti nebezpečným látkám

Společnost SABIC Innovative Plastics na jaře uvedla na trh novou technologi výroby polykarbonátu Lexan pod označením Lexan EFR film - jako nový příspěvek v úsilí o zlepšení a ozdravení životního prostředí.

Plastikářská novinka nabízí lepší parametry a tenčí míry než samozhášecí polypropylen (flame-retardant polypropylene - FRPP). Tento nový průmyslový materiál umožňuje globálním OEM výrobcům elektroniky vytvářet tenčí a lehčí notebooky, mobily a další elektronická zařízení s nižšími náklady. A navíc výrazně přátelštější k životnímu prostředí.

Více, než vyžadují předpisy

Lexan EFR jde za hranice současných direktiv a výrobce zdůrazňuje, že ve svých produktech dobrovolně eliminoval halogenizující chlorová a bromová aditiva. Polykarbonátová fólie Lexan EFR - v souladu s restrikcemi EU ohledně nebezpečných látek (RoHS) a direktiv o nakládání s elektrickým a elektronickým odpadem (Waste Electrical and Electronic Equipment - WEEE 2006) nabízí ohnivzdornost, resp. samozhášivost bez použití přídavků na bázi bromu nebo chloru, které se pro výrobky této kategorie obvykle používaly. je nabízev v čirém nebo průsvitném provedení, a ve srovnání s materiály označovanými zkratkou FRPP, Lexan EFR film trojnásobně snižuje smrštitelnost a vykazuje výrazně vyšší odolnost proti proražení a pevnost v tahu. Tyto vlastnosti ho činí velmi vhodným pro použití v aplikacích kde jsou požadovány velmi tenké rozměry - tam může nahradit silnější samozhášecí polypropylen, aniž by to bylo na úkor výkonnost, resp. výdrže. A nejen tenké míry umožňují vyrábět menší a kom paktnější zařízení spotřební elektroniky, ale navíc levněji, protože je potřeba ménší množství materiálu. Nový film rovněž vykazuje lepší parametry pokud jde o absorpci vlhkosti, a teplotní parametry, a funguje také jako skvělé dielektrikum.

Cílovými aplikacemi pro jeho využití by podle výrobce měly být např. tištěné spoje a obvody, desky, diskové mechaniky, klávesnice, invertory a adaptéry, nálepky, vysekávané distanční vložky a různé krycí vrstvy apod.

Technické plasty s izolačními vlastnostmi nahrazují kovy

Další důležitou vlastností je elektromagnetická a rádiová interference (EMI/RFI), resp. její stínění, kde rovněž dochází ke striktnímu omezování emisí tohoto druhu, tj vyzařování, takže výrobci se snaží narazovat klasické kovové skříňky vodivé laky a vodivé polymery, kovová šasi, plátování, které zvyšují hmotnost výrobků - i jejich náklady. Technické plasty s izolačními vlastnostmi tak umožňují postupně nahrazovat dříve používané kovy. Vlastností, která k tomu výrazně nahrává jsou i lepší možnosti jejich tvarování. Lexan EFR může být snadno zpracován pomocí formování teplem, protlačováním, vykrajováním z plátů, řezáním, dážkováním a ohýbáním, je dodáván v matné i lesklé úpravě a různých tloušťkách v rozmezí 100 až 762 mikronů.

SABIC Innovative Plastics nabízí i řadu dalších speciálních materiálů pro průmyslové palikace, při jejichž vývoji byl kladem velký důraz na ochranu životního prostředí. Dalším významným materiálem v portfoliu firmy SABIC Inovative plastic jsou z tohoto pohledu např. polyetermidový film (PEI) s označením Ultem, který nabízí výborné dielektrické parametry a vysokou odolnost proti tepelnému zatížení a působení chemikálií, nebo Noryl což byl vůbec první samozhášecí hehalogenovaný materiál, který firma nabídla průmyslu. Tento materiál má rovněž vysokou odolnost proti proražení a sílu v tahu a může být použit jako izolační vrstva či pro stínění v mobilech, laptopech a dalších přenosných zařízeních jako jsou např. DVD přehrávače, nebo AV vybavení, ale i tiskárny, adaptéry k počítačům nebo kryty či obaly na baterie do počítačů a mobilů apod.

Omezení nebezpečných materiálů požadují i výrobci elektroniky

Také IT výrobci apelují na EU v zavedení přísných omezení pro nebezpečné látky při výrobě spotřební elektroniky. Sony Ericsson oznámila podporu K partnerství společností Acer, Hewlett-Packard, Dell a zájmových organizací ChemSec, Clean Production Action ve spolupráci s Evropskou kanceláří pro životní prostředí, s cílem upozornit na nutnou změnu směrnice EU o využití nebezpečných látek se nyní přidal i výrobce mobilů Sony Ericsson. Cílem iniciativy technologických firem a institucí je přesvědčit Evropský parlament k vydání zákazu užívání nebezpečných látek pří výrobě elektronických spotřebičů s platností od roku 2015.

V současné době směrnice omezuje užívání některých těžkých kovů a dvou typů bromovaných zpomalovačů hoření. Nová iniciativa vyžaduje zákaz všech bromovaných zpomalovačů hoření, stejně jako užívání PVC. Dojde-li k jejich spalování za nestandardních podmínek recyklace, vytvoří v sobě halogen dioxinů, který z nich učiní silné toxické chemikálie. Hlavní iniciativou společnosti Sony Ericsson je jejich okamžité vyřazení z procesu výroby elektrických a elektronických spotřebičů v co možná nejbližším termínu. "Společnost Sony Ericsson se zavázala k vyloučení halogenovaných organických látek při produkci svých výrobků, navíc se nám v současné době podařilo eliminovat všechny druhy PVC a téměř všechny bromované zpomalovače hoření,"uvedl Daniel Paska, expert firmy Sony Ericsson na životní prostředí. Společnosti Sony Ericsson se nyní podařilo vyřadit ze svých produktů a téměř veškeré halogenované zpomalovače hoření

"Představili jsme novou řadu telefonů Greenheart, které jsou důkazem možnosti využití přívětivějších materiálů, jakými jsou recyklované plasty, vodou ředitelné barvy či energeticky efektivní nabíječky. V souladu s naší novou strategií bychom do roku 2011 chtěli filozofii Greenheart přizpůsobit naše celé portfolio," řekl Mats Pellbäck Scharp, vedoucí oddělení udržitelnosti zdrojů společnosti Sony Ericsson.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů