Sobota, 20. dubna 2024

Začátek prázdnin slibuje vodákům splavné řeky

Začátek prázdnin slibuje vodákům splavné řeky

O prodlouženém prázdninovém víkendu, který slibuje až třicetistupňová horka, mohou milovníci vodních sportů vyrazit na většinu českých řek. V korytech všech větších toků je vody stále dostatek, mělčiny zatím zřejmě vodáky nepotrápí ani na menších říčkách, řekl Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Náporu prvních prázdninových výletníků bude ve dnech volna zcela jistě čelit dobře splavná Lužnice. "Navíc v sobotu vodáky očekává v Suchdole nad Lužnicí Benátská noc s ohňostrojem. Zážitků víc než dost," uvedl Jančar. I přes teplé počasí bez srážek mohou sportovci splouvat Vltavu, Moravu pod soutokem s Desnou, Odru a Opavu na dolním toku a Dyji pod nádržemi Nové Mlýny.

České řeky budou kvůli svátkům rekreačních vodáků plné, podle Jančara se proto mnoho sportovců určitě vypraví i za hranice - na slovenské nebo některé z alpských řek. U slovenských sousedů se chystá společné splutí Hronu z Brezna, na lodích vyrazí lidé také po proudu zemplínských řek. Zkušenější vodáci se vydají na další ročník Tatranského okruhu. Jejich zdatnost prověří dravé říčky Belá a Čierny Váh. S rozvahou by měli rekreanti hodnotit obtížnost alpských toků, kterými i v létě teče velké množství vody, upozornil Jančar.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů