Sobota, 20. dubna 2024

Dobromila Lebrová: Viktor Schauberger, rakouský lesník, přírodovědec, vynálezce

Dobromila Lebrová: Viktor Schauberger, rakouský lesník, přírodovědec, vynálezce

30.6.2010 - 125. výročí narození

Asi před patnácti lety mi nabídl jeden z mých rakouských přátel k přečtení knihu, o které mluvil víc než nadšeně.
Pokusila jsem se ji číst a byla jsem stejně nadšená, jen mi to nešlo tak rychle jako jemu. Knížka bylatotiž napsána německy a pak jsem se pokusila ji překládat. Ovšem už to, co jsem překládala, nebyl originál, byla přeložena ze švédštiny a byla to knížka švédského autora Olofa Alexanderssona "Lebendes Wasser" (Živá voda), vydaná v r. 1993 ve Steyru. A ještě k tomu v onom německém byly převzaty Schaubergerovy myšlenky v originále, někdy i v šumavském dialektu, a to jsem přeložit nedokázala. Naštěstí nedávno v češtině vyšly o Schaubergerovi dvě knížky, jednak onen překlad ze švédštiny rovněž pod titulem "Živá voda" v r. 2009 a jednak vlastní myšlenky Viktora Schaubergera pod názvem "Tajuplná a léčivá síla vody", které vyšly před třemi lety.

Viktor Schauberger byl pro své současníky a - možná i pro naše současníky - rozporuplnou postavou. Většinu jeho objevů považovali za šílené, nesmyslné. Dost z jeho objevů se vymykalo uznávaným fyzikálním zákonům a jeho řeč nebyla vědecká, tak ho jen málokterý vědec dokázal pochopit. Mnohé jeho myšlenky předběhly svou dobu o staletí... Ještě k jeho nepochopení přispělo to, že v době druhé světové války byl přinucen bádat při vývoji strategicky důležitých předmětů a tak zkonstruoval "létající talíř", což mu dnes ještě více ubírá na důvěryhodnosti ve vědeckém světě. Jsou i spekulativní úvahy o jeho příslušnosti k nějakým ezoterickým organizacím nacistického typu. - Ovšem na jedné straně byl "nezájem" o jeho vynálezy a na druhé straně byl využit a zneužit hitlerovci i Američany - Rusové pro jistotu, aby se jeho vynálezy nemohly zopakovat, raději rozbombardovali jeho byt - a pokud by na něj mohla ještě i jiná velmoc, patrně by se rovněž nerozpakovala.
Viktor Schauberger se narodil 30. června 1885 v Holzschlagu u Plešného jezera na Šumavě, poblíž současného hraničního přechodu pro pěší do Rakouska. Jeho otec Leopold tam byl lesnickým mistrem. Předci rodiny byli bavorští šlechtici, kteří zchudli už v raném středověku. Jejich heslem bylo: "Věrnost mlčícím lesům." O počtu sourozenců se prameny různí. Podle některých dva jeho starší bratři zemřeli a celkem prý měl sourozenců deset, podle jiných pramenů měl sourozenců devět. Maminka Josefa, rozená Klimitsch, byla velmi moudrá žena a často mu radívala: "Když se ti někdy povede zle, a nebudeš vědět kudy dál, běž k potokům a naslouchej vodě; pak bude všechno zase dobré."

Pokračování článku naleznete na www.pozitivni-noviny.cz

Autor/ka Lebrová Dobromila Ing.,

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů