Sobota, 20. dubna 2024

Dříve podnik na výrobu krmiv, dnes bobtnající černá skládka

Dříve podnik na výrobu krmiv, dnes bobtnající černá skládka

České zákony sice neznají pojem "černá skládka", řada obcí s nimi ale má neblahé zkušenosti. Jak velkým problémem se metráky odpadků uložené na nepovoleném místě mohou stát, ukazuje příklad Poniklé v západních Krkonoších.

U hlavní silnice směrem na Roprachtice, na pozemcích bývalé firmy Agrokrm, se odpadky hromadí už několik let. Skutečný problém to ale začal být až po letošní zimě. "Když roztál sníh, nestačili jsme se divit. Skládka narůstá neuvěřitelným způsobem a jen odklizení odpadků už teď bude stát minimálně sto tisíc korun. To si obec v době ekonomické krize nemůže dovolit. Navíc nevidím důvod, proč bychom měli z rozpočtu vyčlenit tolik peněz, když se nejedná o náš pozemek," upozorňuje ponikelská starostka Miloslava Kavánová.

Životní prostředí dostává na frak

Ve zpustošeném areálu se povalují pneumatiky, hadice, elektrotechnika, potraviny i lékové obaly. "Kdyby to dělal jeden člověk, řeknu si že je nezodpovědný a ještě by se to dalo pochopit, ale pokud se takhle chovají firmy, tak je to na pováženou. To s podnikáním nemá nic společného," kroutí nechápavě hlavou starostka. Situaci nezměnily ani nedávno nainstalované cedule se slogany "Nejsem prase, neházím sem odpad" a "Občané Poniklé děkují za cenné dary, které budou muset na vlastní náklady odklidit".

Obecní úřad sice předal policii důkazy poukazující na soukromé firmy, které na kraji obce odpadky složily, ale řešení je zatím v nedohlednu. Vedoucí jilemnického odboru životního prostředí Václav Myslivec pouze potvrdil, že se úředníci ponikelským případem zabývají, další podrobnosti uvést nechtěl.

Celou záležitost navíc komplikuje skutečnost, že pozemky v areálu firmy Agrokrm v současnosti nemají vlastníka. Ponikelský podnik na výrobu hnojiv a krmiv zkrachoval už před 10 lety, majitel spáchal sebevraždu a dědicové se vzdali nároku na dědictví. Už od roku 2001 se však táhne soudní spor, na jehož začátku stála žádost manželky zemřelého podnikatele o část pozemků s vilou.

Čekání na verdikt soudu

Loni v srpnu Okresní soud v Semilech nařídil likvidaci dědictví, tedy pozemků i polorozpadlých objektů. Rozhodnutí však kvůli odvolání jednoho z věřitelů dosud nenabylo právní moci. Nekonečné dědické řízení, které blokuje prodej pozemků novému majiteli, nyní leží u Krajského soudu v Hradci Králové. Dokud soud nerozhodne, je celý problém prakticky neřešitelný. "Stát nemůže vynakládat své prostředky do majetku, který mu nepatří a v případě zrealizované likvidace dědictví patřit ani nebude," potvrdil Ladislav Košťál z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ředitel královéhradeckého územního pracoviště dále uvedl, že pokud likvidace dědictví vejde v platnost, soud začne nemovitosti rozprodávat a černá skládka bude už záležitostí nového vlastníka. V opačném případě pozemky připadnou státu. "Stát by se musel jako vlastník nemovitostí zasažených nelegální skládkou o danou věc postarat, souběžně by řešil možnost uplatnit vzniklé náklady na původcích nelegálního ukládání odpadů," doplnil Ladislav Košťál.

Jak dlouho se kauza ještě potáhne, si v tuto chvíli nikdo netroufá odhadovat. Podle starostky Poniklé je ale nutné problém řešit okamžitě. "Pokud nechceme, aby se skládka rozšiřovala takovým způsobem jako doteď, nezbyde nám nic jiného, než odpadky alespoň částečně odklidit a místo na vlastní náklady oplotit," říká smířeně Miloslava Kavánová.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů