Pátek, 29. března 2024

Žvýkačky balte do papíru, odpadky neházejte na zem

Žvýkačky balte do papíru, odpadky neházejte na zem

"Doma si žvýkačku ani odpadky na zem také neházíte. Po zdi si doma nečmáráte." To jsou jedny z motivů nové kampaně za lepší čistotu veřejných prostranství, kterou v červnu spustila radnice.

"Všichni si přejeme, abychom se nejen v soukromí za dveřmi svých příbytků, ale v celé čtvrti cítili jako doma. Aby bylo v naší městské části čisto, útulno a nabízela nám dostatek hezkých míst k běžnému životu a příležitostí k odpočinku. A to jak aktivní formou sportování, tak klidnější, jakou jsou třeba procházky po parcích," vysvětluje zástupce starosty Prahy 6 Jan Záruba. Snahou je motivovat samotné obyvatele Prahy 6 a vybídnout je k zodpovědnosti a většímu podílu na péči o společná prostranství. Program má příhodný název: Tady jsme doma.

Radnice se nyní snaží své ambice na čistotu naplnit výchovou a motivací lidí, zejména mládeže. "Málokdo si uvědomuje, jak nákladné je očištění chodníku od nalepené žvýkačky. Musíme použít speciální chemický a čistící program, u kterého údržba pouhého metru čtverečního chodníku stojí kolem 1500 korun. Pro údržbu větších oblastí se pak částky vyšplhají do milionů," vysvětluje Záruba. Radnice nyní nechala nainstalovat na několika místech v Praze 6 automaty na speciální papírky na likvidaci žvýkaček. "Jde mimochodem o světově velmi úspěšný český patent. Do papírků se žvýkačka za balí a poté od hodí do koše. Automaty jsou v Bille v ulici Jugoslávských partyzánů, na poliklinice Pod Marjánkou nebo ve dvoraně budovy radnice," sdělil Záruba. Instalace jednoho zařízení přišla na dvacet tisíc korun. Praha 6 nemálo peněz investuje také do nákupu kontejnerů nebo stojanů s pytlíky na psí exkrementy. Lidé se tedy podle Záruby nemohou na absenci takových pomůcek vymlouvat. "Psí exkrementy je již možno odhazovat do běžných košů a jejich sběr majitelům usnadňují speciální sáčky na takřka 400 stojanech. Je to maličkost, ale všichni z vlastní zkušenosti víme, že v některých situacích může být více než významná," doplnil Záruba.

Radnice chce programem "Tady jsme doma" zaujmout. V provozu jsou také samostatné internetové stránky www.tadyjsmedoma.cz, stejně tak i facebookový profil projektu. Na nich lidé naleznou mapu, na které si mohou najít seznamy dětských hřišť včetně vybavení, sportoviště pro seniory, v mapě si mohou ne chat zobrazit parky, louky, kde se dají venčit psi, místa se stojany se sáčky na psí exkrementy nebo nádoby na separovaný odpad, sběrné dvory i stojany na žvýkačkové papírky. Také zde naleznou všechny informace o celém projektu.

Po stránce péče o čistotu Praha 6 patří dlouhodobě mezi nejlepší pražské městské části. Podle místostarosty Záruby ale radnice investuje do údržby a úklidových programů nejvíce prostředků. "Praha 6 má velké plochy zeleně, kulturních, sportovních či odpočinkových míst. O všechna prostranství se snažíme pečovat a zachovávat je ve stavu, který umožňuje lidem jejich neomezenou návštěvu," říká. Už vloni vyčlenila radnice na péči o čistotu částku více než 100 milionů korun. Ta se každým rokem zvyšuje.

Kontakt:
Martin Šalek
tiskový mluvčí
msalek@praha6.cz
602 316 908
220 189 957

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů