Pátek, 19. dubna 2024

Šmejc: Za vyřazením PPF z ekozakázky stojí konkurence

Šmejc: Za vyřazením PPF z ekozakázky stojí konkurence

Odcházející ministr financí Eduard Janota na základě doporučení kvalifikační komise rozhodl o vyloučení sdružení PPF ze soutěže o získání obří zakázky na odstranění starých ekologických škod. Ministerstvo již jednou konsorcium PPF Advisory, Ecosoil Süd, AVE CZ a Dekonta ze soutěže vyřadilo. PPF ale uspěla u antimonopolního úřadu, který ji vrátil do hry. Konsorcium vedené PPF Advisory považuje dnešní rozhodnutí MF za věcně nedůvodné a neoprávněné.

"Jsme šokováni postupem ministerstva a věříme, že nový premiér jeho postup důkladně prošetří. Konsorcium bude všemi právními kroky usilovat o revizi tohoto rozhodnutí s cílem vrátit se zpět mezi soutěžitele o veřejnou zakázku na odstranění ekologických zátěží," sdělila PPF.

Proti vyloučení se ohradil i Petr Nečas, který požádá úřadujícího premiéra Jana Fischera o vysvětlení. "My jsme několikrát vyzvali vládu a její ministry, aby nečinili žádné zásadní nevratné kroky," zdůraznil.

Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba však konsorcium nedoložilo, že má sjednáno pojištění odpovědnosti za škodu a že splňuje požadavek provedení sanací nejméně za 1,5 miliardy korun za poslední tři roky.

Konsorcium je přesvědčeno, že splnilo všechna kritéria. "Za pikantní považuji, že argumenty pro vyloučení byly dodávány našimi konkurenty," uvedl akcionář PPF Jiří Šmejc.

Sdružení PPF bude mít nyní patnáctidenní lhůtu k podání námitek. Pak se může znovu obrátit na antimonopolní úřad.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů