Čtvrtek, 28. března 2024

Zelená energie může Evropě vyhrát technologické soupeření s Čínou a USA

Zelená energie může Evropě vyhrát  technologické soupeření s Čínou a USA

Brusel, 8. červenec 2010 - Zelená energie může pomoci Evropě znovu nabýt konkurenční výhodu v mezinárodním soupeření technologií a zároveň seškrtat stále rostoucí náklady na paliva a pohonné hmoty, vytvořit nová pracovní místa a snížit emise oxidu uhličitého. Toto jsou závěry nové studie, kterou si Greenpeace nechalo vypracovat Evropskou radou pro obnovitelné zdroje (EREC) a která byla dnes zveřejněna v Bruselu.

Zatímco EU stále pracuje na své vizi energetického a hospodářského výhledu pro rok 2050, Čína i USA postupují velmi rychle kupředu ve vývoji inovací i ve své energetické soběstačnosti. Čína již co do instalací technologií využívající energie z obnovitelných zdrojů předehnala Evropu.
Třetí vydání evropského scénáře Energetické [R]evoluce jasně ukazuje, že EU může znovu nabýt svého prvenství v případě, že vyvine účinné a obnovitelné zdroje využívající technologie, vhodně zapojené do moderní rozvodné sítě. Studie, provedená v Ústavu technické termodynamiky německého střediska pro letectví a kosmonautiku (DLR), ukazuje, že 97% veškeré elektrické energie využívané v Evropě a 92% její celkové spotřeby energie by mohlo v roce 2050 pocházet z obnovitelných zdrojů, což zároveň umožní snížit emise CO2 o 95% bez jakéhokoli využití jaderné energie či technologie zachycování a skladování uhlíku. I při zohlednění investičních nákladů mohou evropské ekonomiky do roku 2050 ušetřit díky úsporám na fosilních palivech v průměru EUR 19 miliard dolarů ročně. Stovky tisíc nově vzniklých pracovních míst by rovněž zvýšily výkon hospodářství EU.

Poradkyně Greenpeace v otázkách energetické politiky EU Frauke Thies poznamenala: "Před 40 lety byly obnovitelné zdroje energie snem, dnes jsou realitou, za 40 let by měly být normou. Přechod na 100% využití obnovitelných zdrojů v roce 2050 nemá význam jen pro ochranu klimatu, ale také pro celou ekonomiku. Uhlí a jaderná energie jsou pro inovace slepou uličkou, zatímco obnovitelné zdroje energie mohou přinést nové technologie, pracovní místa a energetickou bezpečnost. Chce-li využít tohoto potenciálu, musí Komise náležitě prostudovat přínosy a možností provedení přechodu na 100% zelenou energetickou budoucnost. "

Generální tajemnice EREC Christine Lins dnes řekla: " Scénář Energetické revoluce ukazuje, že je technologicky možné do roku 2050 dosáhnout 100% využití energie z obnovitelných zdrojů i se všemi výhodami pro životní prostředí a evropskou ekonomiku, které z toho plynou, a zároveň vytvořit statisíce nových pracovních míst. Jediné, co k naplnění tohoto scénáře trvale udržitelné energetické budoucnosti Evropy zatím chybí, je politická vůle. "
Při porovnání s jinými energetickými koncepcemi EU s výhledem na rok 2050, vychází scénář Energetické [R]evoluce jednoznačně jako ambiciózní plán, založený ale na základě realistických výchozích předpokladech. Bezpečná a vyvážená skladba zdrojů energie pro energetické soustavy v Evropě činí ze scénáře Energetické [R]evoluce nejspolehlivější a trvale udržitelný plán pro skutečnou energetickou revoluci.
Chce-li EU uskutečnit tento scénář Energetické [R] evoluce, musí naplnit své ambice v oblasti změny klimatu, zastavit masivní dotace pro fosilní paliva a aktivně podporovat vytváření silné a čisté ekonomiky.

Poznámky:

scénář Energetické [R]evoluce EU

http://www.greenpeace.org/raw/content/eu-unit/press-centre/reports/EU-Energy-%28R%29-evolution-scenario.pdf

Kontakty:

Frauke Thies - poradkyně Greenpeace EU v otázkách energetiky:
+ 32 (0) 2 274 1912, +32 (0) 477 790 415 (mob.), frauke.thies @ greenpeace.org

Mark Breddy - tiskový mluvčí Greenpeace EU:
+32 (0) 2 274 19 03, +32 (0) 477 411 729 (mob.), mark.breddy @ greenpeace.org

Magdalena Klimovičová - vědecký poradce Greenpeace
+420 224 319 667



Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů