Úterý, 23. dubna 2024

Pět soudních sporů o informace o dálnici D8

Pět soudních sporů o informace o dálnici D8

Ředitelství silnic a dálnic ČR a Ministerstvo dopravy tají informace

Za poslední tři roky podaly Děti Země proti Ministerstvu dopravy devět žalob proti neposkytování informací o dálnici D8 přes České středohoří nebo proti jeho nečinnosti vydat aspoň nějaké rozhodnutí. Čtyřikrát soudy už žalobám vyhověly, zbývajících pět se řeší. Kromě toho Děti Země ještě za poslední rok uspěly u dalších čtyř soudních sporů, neboť soud zrušil nezákonně vydaná správní rozhodnutí, včetně územního rozhodnutí. Soudy tak ještě rozhodují o více než deseti žalobách proti stavebním povolením.

"Zatajováním informací o dálnici D8 se samozřejmě porušují ústavní práva občanů, neboť pak se jen stěží mohou dovědět, zda se připravuje a staví podle zákona a zda se peníze utrácejí efektivně," upozorňuje Miroslav Patrik z Dětí Země.

Městský soud v Praze například letos v únoru zrušil dvě rozhodnutí bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka, který Dětem Země v roce 2008 odmítnul poskytnout znalecký posudek o nestabilitě průzkumné štoly tunelu Prackovice na dálnici D8 v Českém středohoří, a informace o tom, kolik tento posudek stál peněz. Ovšem výsledek dva roky staré žádosti Děti Země stále nemají, neboť Ministerstvo dopravy je nečinné.

"Pokud někdo v souvislosti s dálnicí D8 používá pojem obstrukce, tak jde právě o takový případ, neboť lhůty pro vydání rozhodnutí jsou přesně dány zákonem a ten kdo je porušuje, tak to dělá vědomě, aby vše oddálil a informace prostě nevydával," tvrdí dále Patrik.

Podle něho nelze ale za obstrukci považovat právo jakéhokoliv účastníka správního řízení, včetně investora, podat odvolání, pokud se dotyčný domnívá, že byla porušena jeho práva. Jeho jednání je totiž v souladu se zákonem, narozdíl od nezákonné nečinnosti úředníků. V právním státě je možnost podávat odvolání standardní.

Děti Země během osmi let podaly 80 žádostí o informace, které se týkají dálnice D8. Proti jejich neposkytnutí či proti nečinnosti úřadů podaly 15 žalob. Dosud vyhrály 10 soudních sporů, 5 žalob soudy ještě zkoumají.

Příklady nečinnosti vydat rozhodnutí nebo odmítání informací o dálnici D8 za poslední tři roky:
- důkazy o tom, že Děti Země způsobují nárůst ceny D8 a mají vliv na počty mrtvých v Ústeckém kraji dle tvrzení bývala hejtaman Jiřího Šulce
- znalecký posudek k tunelu Prackovice na D8 a vyjádření MD k soudnímu sporu o stavební povolení
- smlouva o vypracování znaleckého posudku o tunelu Prackovice na D8 a doklady o jeho ceně
- důkazy o tom, jak, podle čeho a z jakého důvodu byla vypočítána částka 200-215 mil. Kč jako škoda za přerušení stavebních prací na tunelu Prackovice na D8
- studie JASPERS o D8 a vzájemná korespondence mezi Ministerstvem dopravy a institucí JASPERS
- vnitřní audit ŘSD ČR o důvodech špatného stanovení termínu dostavby D8

Internetové stránky:

1) Ministerstvo dopravy tajilo údaje o dálnici D8 (TZ, 08.03.2010)
www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů