Čtvrtek, 28. března 2024

10 000 lidí vyzvalo poslance k přijetí zákona pro moderní zelenou ekonomiku

10 000 lidí vyzvalo poslance k přijetí zákona pro moderní zelenou ekonomiku

Již více než 10 000 lidí napsalo poslancům a poslankyním, aby přijali zákon, který závazně stanoví, jak bude Česká republika snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně - krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace. Zákon prosazuje Hnutí DUHA iniciativou Velká výzva.

Zákon dá průmyslovým podnikům dlouhodobou jistotu pro investice. Umožní jim, aby si rozplánovaly snižování exhalací na desítky let dopředu. Moderní zelené technologie posílí ekonomiku, sníží účty rodinám, zajistí nezávislost na dovozu energie a srazí český příspěvek ke globálnímu znečištění. Návrh zákona o snižování emisí skleníkových plynů, připravují odborníci Hnutí DUHA ve spolupráci s legislativními experty Ekologického právního servisu.

Na britském zákoně - kterým se návrh Hnutí DUHA inspiruje - se shodla vláda i opoziční strany, vlivné ekologické a humanitární organizace, odbory i Konfederace britského průmyslu. I v Česku má návrh zákona podporu všech významnějších humanitárních organizací, v čele se společností Člověk v tísni, Charitou ČR a ekologických organizací včetně Českého svazu ochránců přírody a asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Iniciativě Velká výzva fandí pětadvacet českých osobností. Patří mezi ně například Václav Havel, předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček, herec Jaroslav Dušek, architekt Aleš Brotánek či přírodovědec z Karlovy univerzity Pavel Kovář. Za zákon se postavila již také padesátka českých firem. Idea zákona je rovněž součástí programových dokumentů několika politických stran.

Požadavek na nový zákon mohou lidé politikům posílat i dál z webu www.velkavyzva.cz nebo také přímo z informačního stanu Hnutí DUHA na velkých letních festivalech. Stan nabídne promítání filmů nejen na ekologická témata, bio svačinky či debaty. Po Rock for People se Hnutí DUHA ukáže na Colours of Ostrava, v Trutnově a také na festivalu Brutal Assault.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Lidé ve velkém oslovují zákonodárce a vyzývají je k zajištění rozvoje moderní zelené ekonomiky pro Českou republiku. Lidé si uvědomují , že se musíme zbavit závislosti na špinavém uhlí, drahé ropě a nestabilním plynu. Zákon prosazovaný naší iniciativou Velká výzva rozhýbe nová odvětví, srazí zbytečnou spotřebu energie a surovin a sníží český příspěvek ke globálnímu znečištění. Podle nezávislého průzkumu agentury Factum Invenio takový zákon podporuje 66 % veřejnosti."

Kontakty:
Petr Machalek, telefon 777 308 113, email petr.machalek@hnutiduha.cz
Jiří Koželouh, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů