Sobota, 27. dubna 2024

Pirelli a ekologické pneu Cinturato

Pirelli a ekologické pneu Cinturato

Již před časem byla přijata pro všechny členské státy EU směrnice 2001/43/ES, zjednodušeně nazývaná hluková směrnice. Pro automobilový průmysl stanoví, že počínaje únorem 2005 musejí všechny nově registrované vozy prodané v Evropě splňovat nové hladiny hlukových emisí požadované uvedenou směrnicí.

Každá pneumatika, která splňuje požadavky směrnice 2001/43/ES, musí na bočnici nést označení EC o schválení tohoto typu. Označení EC o schválení typu sestává z obdélníku, který ohraničuje malé písmeno "e" následované rozlišovacím číslem členského státu, který typ schválil. Po číslu homologace následuje označení "-s", které znamená "zvuk".
Konkrétně to znamená, že prodej nebo uvedení do provozu nebo užití nových pneumatik bez uvedené homologace končí:

1. října 2009
pneumatiky pro osobní automobily s nominální šířkou do 185 mm, pneumatiky pro lehké nákladní automobily a pneumatiky pro nákladní automobily.


1.října 2010
pneumatiky pro osobní vozy s nominální šířkou 185 až 215 mm.

1. října 2011
pneumatiky pro osobní vozy s nominální šířkou nad 215 mm.


Evropská unie přitom ponechala na členských státech sankce za nedodržování směrnice. Například v Itálii je stanovena pokuta ve výši 70 eur pro řidiče, kteří montují nehomologované pneumatiky. V Německu jsou pokuty do výše 5000 eur pro prodejce a řidiči se sráží jeden bod.
Společnost Pirelli od 1. dubna 2009 veškeré pneumatiky pro osobní vozy s nominální šířkou do 185 mm, všechny pneumatiky pro lehké nákladní automobily a všechny pneumatiky pro nákladní automobily na všechny evropské trhy dodává v souladu s uvedenou směrnicí.

Pneumatiky řady Cinturato
Ekologie, úspora energie a bezpečnost. To jsou vlastnosti historické řady pneumatik Pirelli Cinturato, která se vrátila na trh v roce 2008 s novými vlastnostmi, zaměřené na ekologicky příznivý výkon. V lednu 2008 debutovaly pneumatiky Cinturato P4 a P6 pro vozidla nižší a střední třídy. V roce 2009 byla představena pneumatika Cinturato P7 - první ekologická pneumatika pro vozy střední a vyšší třídy. Obdržela maximální ocenění při nejnáročnějších evropských testech, včetně testů ADAC.
Rok 2010 bude patřit pneumatice Scorpion Verde pro SUV.

Pneumatiky Pirelli Cinturato jsou navrhovány a vyvíjeny v laboratořích společnosti tak, aby splňovaly nové požadavky trhu a přispívaly k udržitelné mobilitě. Díky inovačním směsím, konstrukci a dezénu zaručují snížení spotřeby paliva a emisí oxidu uhelnatého a zároveň garantují lepší kilometrový výkon a zvýšenou bezpečnost na suchém i mokrém povrchu.

Cinturato P7 je v každém ohledu inovační: směsi, materiály, stavba a dezén byly vyvinuty tak, aby pneumatiky měly stabilní výkon, nižší emise hluku i vysocearomatických olejů, úsporný provoz, kratší brzdné vzdálenosti, snížily spotřebu paliva a umožnily lepší ovládání.
Pneumatiky Cinturato P4 a P6 jsou určeny pro vozidla střední a nižší třídy a mají na bočnici viditelné logo ECOIMPACT. To označuje snížení valivého odporu o 20 %, spotřeby energie o 4 %, a zvýšený průměrný kilometrový výkon z 50 000 na 65 000 km. Obě pneumatiky zaručují větší bezpečnost při všech povětrnostních podmínkách. Poskytují zlepšené ovládání v zatáčkách a na mokré vozovce a zkracují brzdnou dráhu: Vůz jedoucí rychlostí 80 km/h na mokré vozovce potřebuje o 11 % kratší brzdnou dráhu (29,9 m místo 34 m), zatímco při rychlosti 100 km/h na suché vozovce je brzdná dráha něco přes 38 m místo 40,5 m, potřebných u srovnatelných pneumatik.

www.autokaleidoskop.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů