Úterý, 16. dubna 2024

Průkopníci v oboru podporují ekologický design

Průkopníci v oboru podporují ekologický design

Mezinárodní soutěž v designu výrobků z bambusu a ratanu má porotu složenou ze špičkových odborníků

Necelý měsíc před uzávěrkou přihlášek do Mezinárodní soutěže v designu výrobků z bambusu a ratanu si návrháři, architekti a kuchaři z celého světa mohou být jisti, že jejich díla budou hodnotit skutečně ti nejpovolanější lidé.

Vivienne Tamová, módní návrhářka z Hong-Kongu, kolumbijský architekt Simon Velez, australská provozovatelka restaurací Michelle Garnautová, zakladatel sítě průvodců Lonely Planet Tony Wheeler a renomovaný německý vědec Walter Liese se stali porotci Mezinárodní soutěže v designu výrobků z bambusu a ratanu. Kromě nich v porotě zasednou také hongkongský architekt Nelson Chen a návrhář Kan Tai-keiung. Všichni členové poroty jsou uznávanými špičkami ve svém oboru a získali si na celém světě výtečnou pověst za jejich jedinečné názory a inovaci.

Tato soutěž byla zahájena v březnu letošního roku Mezinárodní organizací pro bambus a ratan (International Network for Bamboo and Rattan - INBAR), která se zabývá globální podporou a bojem za zachování těchto přírodních látek. Tuto organizaci podporuje Průmyslová federace státu Hong-Kong (Federation of Hong Kong Industries). Soutěže se mohou zúčastnit jak firmy tak fyzické osoby z celého světa. Jediným požadavkem je, že produkt musí obsahovat bambus nebo ratan a musí se týkat některé ze čtyř následujících kategorií - oděvy, potraviny, ubytování nebo doprava.

"Bambus a ratan vždy byly důležitou součástí obživy v zemědělských oblastech," řekl Coosje Hoogendoorn, generální ředitel organizace INBAR. "Nyní však, díky moderním technologiím, můžeme bambus a ratan používat doslova v tisících různých aplikacích, a to nejen na venkově, ale také ve městech."

"Smyslem této soutěže je ukázat světu obrovský potenciál v používání bambusu a ratanu, které nejenže mohou pomoci ve zmírnění chudoby zemědělských oblastí, ale také přispět k ochraně životního prostředí. Protože bambus roste opravdu velmi rychle, může se stát vhodnou alternativou ke dřevu. Navíc se při zpracování bambusu spotřebuje mnohem méně energie než při zpracování jiných materiálů.

"To, že se nám podařilo vytvořit skutečně špičkový tým porotců je důkazem skutečnosti, že trh si dobře uvědomuje hodnotu a cenu těchto komodit," řekl Hoogendoorn. "Zkušenosti a názory těchto porotců jsou neocenitelné."

Vítězové jednotlivých kategorií budou prezentovat své produkty na slavnostním ceremoniálu, který se u příležitosti udílení cen uskuteční letos v říjnu v rámci Světové výstavy v Šanghaji.

Uzávěrka přihlášek je 31. července 2010 a následně mohou účastníci své produkty zaslat až do 31. srpna 2010. Pro získání více informací a pro přihlášení do soutěže navštivte webové stránky http://www.inbarworldexpo.com/competition.html nebo napište e-mail na adresu ideascompetition@inbar.int.

Zdroj: International Network for Bamboo and Rattan (INBAR)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů