Pátek, 26. dubna 2024

První pololetí: přírodní katastrofy na vzestupu

První pololetí: přírodní katastrofy na vzestupu

Čtyři sta čtyřicet živelních pohrom, škody za 70 miliard dolarů a větší platby pro pojišťovny, neboť stoupl počet uzavřených pojistek. To je bilance prvních šesti měsíců roku, kterou spočítala zajišťovna Munich Re.
Haiti

"Jde o druhý největší počet pohrom v prvním pololetí od roku 2000," píše se v tiskové zprávě zajišťovny. Letošní neštěstí podle Munich Re už nyní převyšují kalamity, které se odehrály v průběhu celého loňského roku. Pojistná suma, jež činila 22 miliard dolarů, pokořila skoro dvojnásobně průměr za prvních šest měsíců uplynulého desetiletí.

Události patřící do kategorie velkých přírodních katastrof evidují experti zajišťovny tři. "Nejničivější byla zemětřesení na Haiti a v Chile," vypočítává Peter Höppe, ředitel výzkumu geologických rizik Munich Re. Do této skupiny, měřené podle výše škody a počtu obětí, patří ještě dubnové pohyby zemské kůry v Číně.

"Na Haiti zahynulo v lednu přibližně 223 tisíc osob, s touto bilancí jde o nejhorší zemětřesení vůbec. Přes 1,2 milionu obyvatel zůstalo bez přístřeší. Hospodářské ztráty, v poměru k síle tamní ekonomiky, byly enormní. Vzhledem k minimální míře pojištění činily pojistné náhrady pouhých 150 milionů dolarů," popisuje dokument Munich Re.

Poněkud jiný je případ podobné rány v Chile. Ačkoli energie rozpoutaná pohyby zemských desek byla asi 500krát vyšší než na Haiti, zemřelo "jen" 551 lidí. "Ukázalo se, nakolik je důležité a účinné používat moderní stavební metody, které se zemětřesením počítají a chrání občany," dodává Höppe. Pojistky se ovšem na rozdíl od Karibiku v Chile vyšplhaly na osm miliard dolarů. Hospodářská újma dosáhla 30 miliard dolarů.

Velké ztráty přineslo i počasí. Nejhorší byla bouře Xynthia, která se na konci února přehnala Evropou. "Ve výsledku máme co dělat s ekonomickými ztrátami 4,5 miliardy dolarů a pojistnými kauzami za 3,4 miliardy," podotýká Munich Re.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů