Čtvrtek, 25. dubna 2024

Elektrický Survolt na závodní dráze

Elektrický Survolt na závodní dráze

Citroën Survolt, který se představil na ženevském autosalonu, se objevuje jako závodní stoprocentně elektrický vůz, za jehož volant usedne v Le Mans zkušená Vanina Ickx, dcera slavného Jacky Ickxe.

Díky elektrickému pohonu se snoubí sportovnost, výkonnost i šetrný přístup k životnímu prostředí. Výsledkem specifického vývoje je kompaktní vůz (délka 385 cm, šířka 187 cm a výška 120 cm), který je opatřen trubkovým podvozkem, rovnou spodní částí s extraktorem a karbonovou karoserií, díky čemuž se z něj stal skutečně závodní elektrický vůz.


Vůz pohánějí dva elektrické motory s kombinovaným výkonem 300 k při 0 - 5000/min, dosahuje vynikajících výkonů a maximální rychlosti 260 km/h. Díky nízké hmotnosti 1150 tun dokáže překonat při zrychlení z 0 na 100 km/h hranici 5 sekund a zrychlení s pevným startem 1000 m za 22 sekund.


Pomocí dvou lithium-iontových baterií, z nich každá váží 140 kg a má kapacitu 31 kW, vůz ujede přibližně 200 km. Je možné je nabít za pouhé 2 hodiny po připojení ke speciální vnější svorce nebo za 10 hodin po připojení do běžné sítě o napětí 220 V. Díky tomuto technologickému řešení, které je ve světě automobilových závodů velice vzácné, nabízí Citroën novou vizi automobilu, naprosto nový pohled zaměřený na kreativitu a technologii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů