Čtvrtek, 18. dubna 2024

Velkoformátové fotky v centru Liberce Vám přiblíží zajímavá místa v přírodě i ohrožené druhy rostlin a živočichů.

Velkoformátové fotky v centru Liberce Vám přiblíží zajímavá místa v přírodě i ohrožené druhy rostlin a živočichů.

Ledňáček říční při lovu, vzácné orchideje na severu Čech, nepřístupná rašeliniště -- to a daleko víc uvidíte na putovní výstavě "Natura 2000 bez hranic". Jak název napovídá, poodhalí vám tento česko-německý projekt i přírodní zajímavosti na saské straně hranice. 12 velkoformátových panelů bude zdarma k vidění v ulicích Liberce střídavě na Soukenném náměstí a za obchodním domem Plaza od 19. 7. do 3. 8. 2010. Zveme Vás na zahájení výstavy 19. 7. 2010 od 10 hodin za obchodním domem Plaza (ul. 5. května).

"Natura 2000" je soustava chráněných území, která vzniká na území všech států EU. Jejím cílem je ochrana ohrožených druhů živočichů a rostlin a vybraných typů přírodních stanovišť, které jsou v celoevropském měřítku nejvzácnější, nejcennější a nejvíce ohrožené. Tento způsob ochrany ale není tak známý, a proto se Čmelák -- Společnost přátel přírody a Internationales Begegnungszenturm St. Marienthal rozhodli vytvořit výstavu, která tento evropský systém ochrany přírody z oblasti severních Čech a Saska přiblíží široké veřejnosti.

Na téměř padesáti fotografiích uvidíte mnohdy unikátní okamžiky z přírody a dozvíte se například, kolik chlupů má vydra říční, na co lákají hmyz masožravé rostliny nebo která je nejhlasitější žába v Evropě. Výstavu připravoval tým odborníků pod vedením RNDr. Lenky Najmanové, která má z výsledku velkou radost: "Naším cílem bylo ukázat krásy z přírody okolo nás, kterých si ve shonu všedních dní mnohdy ani nevšimneme. Výstavou chceme vzbudit z! ájem o přírodu a její ochranu, proto jsme panely neumístili do galerie ale na ulici, kde ji mohou shlédnout všichni." O atraktivní fotografie se postarali profesionální fotografové divoké přírody Ondřej Prosický, Jan Pikous, Jiří Bohdal, Josef Hlásek, Petr Šrámek a další.

Výstava "Natura 2000 bez hranic" je putovní a v srpnu a v září bude k vidění v Německu, do Česka se vrátí opět na podzim. S výstavou je také spojená soutěž, ve které může výherce získat např. víkendový pobyt na Mariánskohorských boudách, potvrzuje mluvčí Čmeláka SPP Martin Benda: "Každý týden bude na stránkách natura.cmelak.cz a v médiích vyhlášena nová soutěžní otázka, na kterou pozorní návštěvníci najdou odpověď přímo na výstavních panelech." Výstava "Natura 2000 bez hranic" je výstupem stejnojmenného projektu, který se koná v rámci Programu Cíl/Ziel 3 na podporu česko-saské spolupráce a je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj.


Kontaktní osoba: Mgr. Martin Benda
Telefon: 777 749 335
E-mail: martin.benda@cmelak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů