Čtvrtek, 18. dubna 2024

Další ekonomičtí ministři převzali svá ministerstva a představili priority

Další ekonomičtí ministři převzali svá ministerstva a představili priority

Praha - Další ekonomičtí ministři dnes oficiálně převezali svá ministerstva. V úterý již převzal od Eduarda Janoty funkci nový ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a výměny proběhly i na dalších nejvyšších ministerských postech. Dnes se vymění ministři na ministerstvech zemědělství, dopravy, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj. Jaké jsou jejich stěžejní cíle se dozvíte níže.

Kocourek: Prioritou energetika, podnikatelské prostředí a fondy EU

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Mezi priority nového ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka bude patřit zajištění energetické bezpečnosti České republiky, modernizace jaderných zdrojů, liberalizace energetického trhu, další snižování byrokratické zátěže podnikatelů či zrychlení čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. Kocourek dnes ve funkci ministra průmyslu a obchodu vystřídal Vladimíra Tošovského.

Kocourek, kterého dnes do ministerské funkce uvedl premiér Petr Nečas, kvůli úsporným opatřením připustil také personální změny na ministerstvu i v jeho podřízených organizacích. Zatím je ale neupřesnil. "Myslím, že personální změny budou muset nastat, a to v situaci, kdy budeme muset krátit rozpočet," prohlásil Kocourek, podle kterého ale personální změny nebudou "revoluční".

Nečas Kocourka představil jako člověka s hlubokými ekonomickými znalostmi a širokým spektrem zkušeností z oblastí, které spadají do resortu průmyslu a obchodu. Kocourek sdělil, že v nejbližších týdnech bude mezi jeho hlavní priority patřit příprava rozpočtové kapitoly ministerstva na rok 2011, analýza činnosti úřadu a podřízených organizací a také vytvoření strategie ministerstva v klíčových oblastech.

"Zasadím se především o účinnou podporu podnikatelského prostředí, odstraňování nadbytečné regulace, zaměřím se na energetiku a posilování energetické bezpečnosti České republiky, efektivní podporu našich exportérů, oblast telekomunikací a činnost státních organizací v gesci resortu," podotkl Kocourek.

Bývalý
ministr Vladimír Tošovský (uprostřed) uvedl 14. července za účasti
premiéra Petra Nečase do funkce ministra průmyslu a obchodu Martina
Kocourka (vpravo).

Odcházející ministr Tošovský řekl, že mezi nejdůležitější záležitosti, které svému nástupci předává je připravená státní energetická koncepce a teze proexportní politiky ČR. "Návrh státní energetické koncepce je relativně v souladu s našimi představami," vyjádřil se Kocourek k jedné ze svých priorit. Oproti svému předchůdci se ale chystá zachovat limity těžby hnědého uhlí a uvažuje také o částečném přepracování energetického mixu, především v souvislosti s obnovitelnými zdroji.

"Pokud půjdou dobře jednání s ministerstvem životního prostředí a ostatními resorty, tak myslím, že koncem roku by ten návrh pro vládu mohl být připraven," dodal k energetické koncepci Kocourek.

Kocourek a Nečas na závěr společného brífinku poděkovali odcházejícímu ministrovi Tošovskému za kvalitní práci úřadu pod jeho vedením. "Děkuji všem zaměstnancům ministerstva průmyslu a obchodu za jejich práci a svému nástupci přeji mnoho úspěchů," rozloučil se Tošovský, který před příchodem na MPO zastával post generálního ředitele a předsedy představenstva státního správce elektrických přenosových sítí ČEPS. Tošovský by se rád do vedení ČEPS vrátil, rozhodnutí bude ovšem na dozorčí radě tohoto státního podniku, která generálního ředitele volí.

Nový ministr průmyslu a obchodu Kocourek (43) dosud působil jako ekonomický expert ODS se zaměřením na veřejné finance. Od prosince 2006 byl předsedou dozorčí rady energetické firmy ČEZ, v minulosti byl také členem dozorčích rad Unipetrolu, České spořitelny a Fondu národního majetku.

Fuksa: Prioritou bude jednání s EU, ochrana půdy a proti povodním

Ivan Fuksa (ODS), ministr zemědělství. Mezi priority nového ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) bude patřit vyjednávání s Evropskou unií o spravedlivých podmínkách pro české zemědělce po roce 2014, řekl dnes novinářům při příležitosti uvedení do funkce. Za vrcholně důležité označil také ochranu zemědělského půdního fondu a protipovodňová opatření. Fuksa dnes za účasti premiéra Petra Nečase úřad oficiálně převzal od dosavadního ministra Jakuba Šebesty.

Nastupující ministr připustil určité personální změny ve vedení ministerstva, konkrétní jména však novinářům neprozradil. "Samozřejmě jisté změny přicházejí v úvahu, nicméně nechci je oznamovat médiím do té doby, než je proberu s dotčenými osobami," uvedl.

Mezi první kroky ministerstva pod Fuksovým vedením bude patřit práce na podkladu do programového prohlášení vlády, řešení situace v resortu Lesů ČR a vyjednávání s EU o podmínkách pro české farmáře.

Podle Nečase se i ministerstvu zemědělství, stejně jako jiným státním úřadům, nevyhnou úsporná opatření. Potřebná bude také koncepční práce související s EU. "Právě proto jsem vybral na resort ministerstva zemědělství člověka s ekonomickou erudicí a velice kvalitní zkušeností prvního náměstka ministra financí," zdůvodnil Fuksovu nominaci premiér.

Také ministerstvo zemědělství bude podle Fuksy muset snížit nemandatorní výdaje i objem mezd o deset procent a investice o pět procent. Větší podrobnosti k úsporám odmítl zatím sdělit.

Tuzemští zemědělci pobírají ve srovnání s farmáři ve starých členských zemích EU stále méně peněz, což je znevýhodňuje. Úroveň přímých plateb by se podle předvstupních smluv měla vyrovnat v roce 2014. Agrárníci však upozorňují na to, že staré členské země ve skutečnosti nemají zájem o jejich narovnání a pokusí se takzvané přechodné období prodloužit. Je tak možné o této problematice očekávat ještě dlouhá a složitá jednání.

V Česku v posledních deseti letech ubývá kvůli urbanizaci průměrně 11 hektarů zemědělské půdy denně. Trend se navíc v posledních letech výrazně zrychluje. Kvůli výstavbě obchodních středisek či skladů se často zabírá ta nejkvalitnější půda, upozorňují přitom dlouhodobě zemědělské organizace. Zlepšit situaci by měla novela zvyšující poplatky za vyjmutí půdy ze zemědělského půdního fondu. Její návrhy vznikaly již za předchozích vlád. Ta nastupující by schválení dokumentu ráda konečně prosadila, shodli se zástupci koaličních stran.

Fuksa, který od roku 2007 do letošního června působil ve funkci prvního náměstka ministra financí, byl v letošních volbách zvolen poslancem. V letech 2002 až 2006 byl starostou Příbrami, odkud pochází. Šebesta, jenž ministerstvo řídil od května 2009, se vrací na pozici ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů