Úterý, 16. dubna 2024

Unijní dotace proměnila jabloneckou skládku ve sportovní areál

Unijní dotace proměnila jabloneckou skládku ve sportovní areál

Jablonec nad Nisou - Čtyřicet let vozili lidé do zanedbaného koutu jabloneckého sídliště Mšeno odpadky, hlínu či stavební suť. Na změnu nakonec stačil jediný rok a štědrá finanční injekce z Bruselu. Rumiště se proměnilo v moderní sportovní areál pro všechny generace. Rekultivace areálu a stavba sportovišť vyšla na 28 milionů korun. Většinu, 19 milionů korun, město získalo z regionálního operačního programu Evropské unie. Milionem přispěl stát a zbytek doplatilo město ze svého rozpočtu.

Video: Reportáž Milana Brunclíka

"Využití dotačního titulu bylo vynikající možností dotáhnout to během jediného roku tam, kam jsme potřebovali," podotkl starosta Jablonce nad Nisou Petr Tulpa, podle kterého by sportoviště na místě skládky nakonec vzniklo tak jako tak, táhlo by se to ale řadu let a možná by se nikdy nedocílilo tak rozsáhlého areálu, jaký mají sportovci k dispozici nyní.

O způsobu přeměny skládky rozhodli občané

O tom, co na místě skládky vyroste, nerozhodli radní od stolu. Ptali se občanů, co by tam nejraději viděli. Diskuse byla překvapivě bouřlivá. Fotbalisté chtěli tréninkové hřiště, místní obyvatelé zase prostor, kde by mohli trávit volný čas. "Byli tam lidé důchodového věku, kteří zase chtěli klasický klidový park," doplnil místostarosta Jablonce Lukáš Pleticha.

Výsledný návrh, který město nakonec realizovalo, je kompromisem. Skládku nahradila dvě asfaltová hřiště pro in-line hokej a míčové hry, dále fotbalové hřiště a radnice v projektu pamatovala i na maminky. Pro jejich ratolesti vystavěla dětské hřiště s herními atrakcemi. V novém areálu nechybí ani dráha na kolečkové brusle, šatny a samozřejmě parkoviště pro ty, kteří sem zavítají z daleka.

Vytíženost areálu radnici překvapila

Za využití sportovišť lidé nic neplatí. I to je zřejmě důvodem, proč se nový areál těší velké oblibě obyvatel Jablonce. "Provoz je tam daleko větší, než jaký jsme očekávali a na kolik jsme to koncipovali," pochvaluje si Pleticha. Podle odhadu správce areálu na bývalé rumiště denně zavítá kolem 250 lidí.

O nová sportoviště pečuje správa městských sportovních zařízení. Stará se o úklid, seká trávu a bdí i nad tím, aby hřiště a atrakce nedoplatily na řádění vandalů. Podobný, i když víc rekreační areál Jablonec plánuje také u tamní přehrady. Tady ale město s žádostí o dotaci z fondů Evropské unie neuspělo, peníze tak shání od soukromých investorů.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů