Pátek, 26. dubna 2024

Elektromobily: klíč k rozvoji tkví ve standardizaci

Elektromobily: klíč k rozvoji tkví ve standardizaci

Zavedení evropských, případně mezinárodních standardů pro vozidla na elektrický pohon je důležitý krok pro vytvoření jednotného evropského trhu s elektromobily, zdůrazňuje usnesení, které přijal Evropský parlament. Poslanci v něm také žádají vyvážený rozvoj technologií a větší podporu inovací v této oblasti ze strany Unie.

Vozidla na elektrický pohon a hybridní vozidla s možností dobíjet ze sítě představují důležitý způsob, jak v rámci širší strategie snížit emise CO2 a přispět k prioritám plánu Evropa 2020 na rozvoj efektivnějšího využívání zdrojů a ekologičtější energii.

Usnesení Parlamentu podporuje úmysl stanovit do roku 2011 evropské standardy pro dobíjení elektromobilů, které by zaručovali interoperabilitu a bezpečnost infrastruktur. Dále vyzívá Komisi, aby, bude-li to možné, usilovala v této oblasti o zavedení celosvětových norem.

Poslanci proto požadují společný mezinárodní, nebo alespoň evropský postup při standardizaci infrastruktur a dobíjecích technologií, při podpoře vývoje a výzkumu na poli baterií a motorů a při zlepšování elektrických sítí zavedením inteligentních sítí. Požadují také koordinaci pobídek k zajištění konkurenceschopnosti v průmyslu produkujícím energeticky účinná a čistá vozidla.

Podle poslanců by Evropská komise a členské státy měli připravit podmínky pro vznik jednotného trhu s vozidly na elektrický pohon a vyhnout se tak tomu, aby vedle sebe existovaly nekompatibilní systémy a normy. Poslanci však kladou důraz na to, aby byl rozvoj v oblasti elektromobility vyvážený, se zaměřením na snížení spotřeby energie, emisí CO2 a hluku. Neměl by být na úkor jiných způsobů ekologické dopravy, jako jsou kola na elektrický pohon, tramvaje nebo vlaky.

Usnesení poslanců zahrnovalo i návrh členským státům a jejich orgánům, stejně jako evropským institucím, aby svůj vozový park postupně nahradily vozidly na elektrický pohon a povzbudili tak poptávku. Nevynechali ani orgány EU, které mají s obnovou infrastruktury počkat do přijetí příslušných norem.

Komise by měla na základě čtvrtečního usnesení předložit srovnávací studii celkových emisí CO2 vyprodukovaných elektromobily. Europoslanci ale zdůraznili, že cílem tohoto usnesení není bránit v dalších inovacích a rozvoji na poli konvenčních motorů.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů