Čtvrtek, 28. března 2024

Obelisk u Bělotína symbolizuje nejnižší místo evropského vodního předělu

Obelisk u Bělotína symbolizuje nejnižší místo evropského vodního předělu

Betonový obelisk, který stojí již od konce šedesátých let minulého století na Jelením kopci přibližně kilometr za Bělotínem u staré silnice vedoucí z Ostravy do Hranic na Moravě, míjíte den co den možná i vy. A víte vůbec, co symbolizuje?

Protože jde o místo v evropském kontextu výjimečné, stojí určitě za to, se na zdejším odpočívadle alespoň na chvíli zastavit.

Právě tady v poslední době ledové zakončil svou pouť Skandinávský ledovec a prochází tudy hlavní evropské rozvodí mezi Baltským a Černým mořem. Tam, kde se tyčí obelisk, je v nadmořské výšce 320 metrů jeho nejníže položené místo v Evropě.

Obelisk na
Jelením kopci u Bělotína připomíná, že právě tady je nejnižší místo
evropského vodního předělu mezi Černým a Baltským mořem.

Obelisk na Jelením kopci u Bělotína připomíná, že právě tady je nejnižší místo evropského vodního předělu mezi Černým a Baltským mořem.

FOTO: Vlasta Hradilová

Uprostřed, mezi dvěma betonovými bloky, najde příchozí v zemi zabudovaný železný kruh, rozdělený výraznou čarou. Od ní vedoucí šipky značí, kam míří voda, která sem při dešti dopadne.

Z jedné strany přímo či prostřednictvím potočních přítoků do říček Velička a Ludina, které vtékají do řeky Bečvy a s ní směřují do Moravy a Dunaje, vlévajícího se do Černého moře, z druhé strany končí stejným způsobem v říčce Luha, která se vlévá do řeky Odry a s ní míří k Baltu.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů