Středa, 24. dubna 2024

Píšťanská elektrárna pojede už od srpna na plný výkon

Píšťanská elektrárna pojede už od srpna na plný výkon

Malá vodní elektrárna Lovosice-Píšťany, kterou u tamního labského jezu staví společnost Metrostav, by měla začít už po 10. srpnu s dodávkami elektrické energie do rozvodné sítě.

Deníku to v úterý při návštěvě stavby v Píšťanech řekl stavbyvedoucí František Kopáček.

"V příštích dnech začneme pomalu se zatápěním vtoku, voda se sem bude dostávat z opačné strany jezu, z tzv. dolní vody," popsal Kopáček proces napouštění vody do turbín. Ve čtyřech vtokových polích o šířce 9 metrů jsou osazeny čtyři Kaplanovy turbíny s průměrem oběžného kola 3000 mm. Každá z turbín se společně s generátorem bude podílet na výrobě 700 kW elektrické energie. Elektrárna nejprve poběží v 60 denním zkušebním provozu, pak pojede naostro.

"I ve zkušebním provozu však pojedeme na plný výkon," uvedl František Kopáček. Celé zařízení bude plně automatické, lidský faktor tu bude dohlížet pouze na údržbu zařízení.

Celá vodní elektrárna je postavena tak, aby byla schopna čelit i tak rozsáhlé povodni, jako byla ta v roce 2002. "Vše je zabezpečeno, například šachty vzduchotechniky mají ještě metrovou rezervu," popsal zajištění elektrárny před velkou vodou stavbyvedoucí Kopáček.

Na stavbě pracovalo v některých dnech až sedmdesát dělníků, podle Kopáčka se podíleli hlavně na betonování a přípravných pracech k osazení technologií. "Betonu sem padlo na 10 000 kubíků," dodal pro představu František Kopáček. Práce během roku a půl podle stavařů nic výrazně nezkomplikovalo, největším problémem by podle Kopáčka byly dramaticky zvýšené průtoky vody v Labi. To se však nestalo.

Odolat velké vodě je připravena i samotná technologie elektrárny, zatímco při normálním průtoku přes turbíny (160 krychlových metrů) pracuje zařízení v optimálních podmínkách, při průtoku nad 600 kubíků se turbíny samy zastaví.

Součástí díla jsou i dva rybí přechody, které mají znovu pomoci migraci vodních živočichů po Labi.


Vodní elektrárna Píšťany v číslech

- celkový instalovaný výkon MVE bude 2,64 megawattů.

- bude o více než 10 procent výkonnější než nedávno dostavěná MVE Troja v Praze na Vltavě.

- strojovna pro osazení turbín má půdorysné rozměry cca 39 x 40 m a tvoří ji přelévaná železobetonová konstrukce.

- stavba za 270 milionů by měla být dokončena koncem léta.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů