Pátek, 29. března 2024

Jičín: Kraj chyboval při vydání souhlasu s bioplynovou stanicí

Jičín: Kraj chyboval při vydání souhlasu s bioplynovou stanicí

Úředníci Královéhradeckého kraje podle jičínské radnice chybovali při vydání souhlasného stanoviska v řízení o vlivu stavby stanice na životní prostředí (EIA) ke kontroverzní bioplynové stanici v Jičíně. Radnice si bude na postup úředníků stěžovat ředitelce krajského úřadu a ministerstvu životního prostředí a bude po nich chtít stanovisko přezkoumat. Novinářům to dnes řekl místostarosta Ladislav Brykner. Vyjádření kraje ČTK zjišťuje.

Bioplynovou stanici chce nákladem 140 milionů korun postavit místní organizace Českého svazu ochránců přírody Křižánky Jičín. Radnice a řada obyvatel města jsou proti. Zejména se obávají zápachu a zvýšené dopravní zátěže. Investor jejich obavy odmítá.

Jičín pochybení úředníků krajského odboru životního prostředí spatřuje například v tom, že v posudku k dokumentaci EIA byl jeden z materiálů v německém jazyce. "Je to porušení správního řádu. Takovéto dokumenty musejí být v českém jazyce," řekl Brykner. Úředníci se podle města také dostatečně nevypořádali s jeho připomínkami. Například prý neobjasnili, jak bude omezen provoz aut svážejících odpady do stanice.

Kladné stanovisko kraje investorovi umožňuje pokračovat v projektu a zahájit práce na dokumentaci pro územní rozhodnutí. "Od počátku nám jde o čisté řešení, které bude přinášet užitek ve formě elektrické i tepelné energie," řekl dříve ČTK koordinátor projektu Vojtěch Drahoňovský.

Vedení sedmnáctitisícového města trvá na tom, že projekt stanice v Jičíně nemá co dělat. Jeho představitelé chtějí podle svých slov využít všech legitimních možností k zastavení projektu. Proti stavbě ve městě vznikly tři petice, které podepsalo několik stovek lidí. Vzniklo i občanské sdružení bojující proti stanici.

Bioplynová stanice by měla vyrůst v areálu bývalé jičínské mlékárny a zpracovávat by měla bioodpady z celého regionu. Spalováním plynu z rozloženého odpadu by měla vyrábět elektřinu a teplo, z odpadu vznikne hnojivo. "Vše probíhá v uzavřeném prostředí. Projekt je čistý a neobtěžuje okolí," uvádějí autoři projektu.

Kladné stanovisko krajský úřad podmínil splněním 39 podmínek pro přípravu, výstavbu a provoz stanice. Mezi hlavní podmínky patří snížení kapacity stanice na 21 000 tun bioodpadu z původně uvažovaných až 28 000 tun. Mezi další například patří zakrytí koncových skladů digestátu, vypracování dopravního a provozního řádu, pravidelná měření emisí a kvality výstupních produktů.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů