Sobota, 20. dubna 2024

Ústavní soud rozhodne o návrhu proti zákonu o ochraně přírody

Ústavní soud rozhodne o návrhu proti zákonu o ochraně přírody

Ústavní soud (ÚS) v úterý vyhlásí, jak rozhodl o návrhu skupiny senátorů na zrušení kontroverzní části zákona o ochraně přírody a krajiny. Napadená ustanovení umožňují orgánům ochrany přírody provádět na vlastní pěst některé zásahy ke zlepšení přírodního a krajinného prostředí, pokud je po předchozí výzvě neprovede sám vlastník či nájemce pozemku. Úřady tak podle senátorů dostaly značnou pravomoc, proti níž se lidé mohou jen těžko bránit. Mezi orgány ochrany přírody v Česku patří obce, kraje a správy chráněných krajinných oblastí.

Senátoři tvrdí, že zákon není v souladu s principy právní jistoty, ochrany důvěry občanů v právo a předvídatelnosti důsledku právních předpisů. Provedení zásahu není ze zákona podmíněno vydáním žádného individuálního správního aktu, proti kterému by se vlastník pozemku mohl normálním způsobem bránit, a hájit také své zájmy. Orgány ochrany přírody mají pouze povinnost vlastníka k zásahu vyzvat, a pokud sám nevyhoví, vyrozumět jej o tom, kdy zásah provedou.

Pro tyto úkony není v zákoně o ochraně přírody stanovena žádná pevná lhůta. Podle navrhovatelů tak může jít o lhůty v řádu hodin, dní, měsíců i let. Zákon neukládá orgánům ochrany přírody ani povinnost upřesnit ve výzvě určené vlastníkovi pozemku rozsah a podobu požadovaného zásahu. Zákon popisuje pouze účel zásahů, jímž je "zachování druhového bohatství přírody a udržení systému ekologické stability".

Podle senátorů tak může mít zásah někdy podobu, která se prakticky rovná vyvlastnění. Vlastnické právo tak zůstane zachováno jen formálně.

Zákon výslovně stanovuje to, že "orgány ochrany přírody a krajiny jsou oprávněny provádět samy či prostřednictvím jiného zásahy ke zlepšení přírodního a krajinného prostředí (...)," pokud je neudělá sám vlastník. Oprávnění vzniká zejména v případech, kdy jde o ochranu zvláště chráněných částí přírody a významných krajinných prvků. Vlastníci a nájemci jsou pak podle zákona povinni zásahy strpět a umožnit lidem, kteří je provádějí, vstup na pozemky.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů