Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR vyhlásí po dohodě s ministerstvem nový tendr

Lesy ČR vyhlásí po dohodě s ministerstvem nový tendr

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) má připravenou zadávací dokumentaci k obřímu tendru na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2011. Po projednání s novým vedením ministerstva zemědělství by měl podnik podle mluvčího LČR Zbyňka Boublíka soutěž vyhlásit. Původní tendr, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, LČR zrušily v polovině května. LČR patří polovina lesů v zemi.

Obavy z pravidel nového tendru v hodnotě miliard korun včera vyslovilo Sdružení živnostníků v lesním hospodářství. V tiskovém prohlášení vyzvalo vládu, aby "zabránila znovuvypsání obří zakázky Lesů ČR v diskriminační podobě, která ekonomicky poškodí tuzemské regionální podnikatele i stát".

Podle předsedy Sdružení živnostníků Petra Šuberta podmínky účasti v tendru a koncepce zabezpečení služeb a prodeje dříví ovlivní perspektivu tisíců pracovních míst v regionech.

"S živnostníky se nyní jedná z pozice síly. Není možno se dohodnout na slušných cenách," řekl Petr Šubert. Lesům České republiky vyčetl, že dobu od zrušení tendrů nevyužily k diskusi o koncepci obhospodařování státních lesů se všemi zainteresovanými stranami.

Podrobnosti k parametrům chystaného nového tendru Zbyněk Boublík nesdělil. Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010. Těžařské firmy si prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva si prodávají Lesy ČR. Pravidla zrušených tendrů počítala s tím, že přibližně 90 procent vytěženého dřeva si prodají těžařské firmy.

Kritici původního tendru v hodnotě 16 miliard korun například tvrdili, že na zakázku dosáhne jen několik velkých firem. Antimonopolnímu úřadu se nelíbily hlavně příliš přísné kvalifikační podmínky, jimiž podnik omezoval počet uchazečů ve výběrovém řízení. LČR pak sdělily, že podmínky podle doporučení úřadu upraví.

Lesy České republiky za letošní leden až květen meziročně znásobily hrubý zisk na 1,47 miliardy korun. Loni ve stejném období měl podnik zisk 83 milionů korun. Důvodem nárůstu zisku je loni přijatý restrukturalizační program a nárůst průměrných prodejních cen dříví.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů