Pátek, 19. dubna 2024

Italové bojují s Vatikánem kvůli zdraví škodlivé vysílačce

"Rádio musí z naší oblasti odejít," říkají obyvatelé obce Santa Maria. Jejich žádostí se zabývá soud.

Italové bojují s Vatikánem kvůli zdraví škodlivé vysílačce

Vatikán má po aféře s pedofilií další citlivý problém. Poslední dobou se o něm téměř nemluvilo, i když už v roce 2000 málem způsobil diplomatický incident mezi Itálií a Svatým stolcem - je to tzv. elektrosmog, či elektromagnetická radiace způsobená silnými anténami Vatikánského rozhlasu.

Zatímco redakce a studia jsou v centru Říma, několik set metrů od Svatopetrského náměstí, vatikánská vysílačka se nachází asi 25 kilometrů na sever od Věčného města, na území obce Santa Maria in Galeria.

Okolí oblasti je hustě obydleno. Během osmdesátých let minulého století lékaři zkonstatovali nadměrně vysoký počet leukémií a lymfopatických problémů, zvláště u malých dětí.

Raffaele Capone, který je předsedou koordinačního výboru "Sever od Říma bez elektrosmogu", říká: "Radio Vaticana musí z naší oblasti odejít. Nebude nám stačit nějaké menší či větší technické opatření. Jsme si jisti, že máme pravdu."

Místní obyvatelé s pomocí několika lékařských kolégií shromáždili velké množství údajů týkajících se let 1980-2003, které předali jednomu římskému soudci pro předběžné vyšetřování, společně s udáním pro neúmyslně způsobenou smrt.

Soudce podrobil údaje dvouletému rozboru a minulý týden ohlásil publikaci 300stránkové expertizy, která by měla objasnit přímý vztah mezi elektromagnetickou radiací a onemocněním dětí.

Text nebyl doposud zveřejněn, ví se pouze, že těžké následky se mají týkat osob žijících ve vzdálenosti pěti až devíti kilometrů od vysílačky po dobu minimálně deseti let.

Doktorka Vittoria Villani, která je členem skupiny expertů, jež připravila novou expertizu, říká: "Výnos soudu je výsledek dlouholeté práce a myslím, že by se Vatikán neměl skrývat za extrateritorialitu, ale záležitostí se konečně seriózně zabývat."

Obyvatelé postižených rodin se již v osmdesátých letech spojili v zájmovém sdružení a požádali římskou univerzitu o rozbor situace. Koncem roku 1999 vyšla expertiza, podle níž šíření nádorových onemocnění je velmi pravděpodobně způsobeno aktivitou vysílaček.

V té době Itálii vedla levicová vláda a její ministr životního prostředí Willer Bordon požádal Vatikán o snížení aktivity vysílače.

Svatý stolec na tuto žádost reagoval energicky a žádost odmítl ze tří důvodů: první dva byly čistě právní: vztahy mezi Itálií a Vatikánem jsou řízeny Konkordátem a italská vláda měla před žádostí požádat Vatikán o výměnu názorů.

Druhý důvod byl, že elektromagnetická radiace není obsažena v žádném paragrafu italského trestního zákoníku.

A konečně, nikde není doposud vědecky jasně prokázáno, že elektromagnetická radiace je skutečně zdraví nebezpečná a dokonce vede k zhoubným chorobám.

Po několika týdnech napětí se sešli představitelé obou vlád a Vatikán přistoupil na některé změny vysílacích časů tak, aby intenzita radiace byla snížena a odpovídala limitům, které italský parlament v roce 2001 stanovil zákonem.

Následující Berlusconiho vlády, které mají zájem na co nejlepších vztazích s Vatikánem, se otázkou nezabývaly. Věc vyplouvá znovu na povrch až nyní.

Třiačtyřicetiletá Agnese Amadiová, jejíž osmiletá dcerka v roce 2000 zemřela na leukémii, rozhodnutí soudu komentovala: "Jsem šťastná a možná tedy moje malá Giulia nezemřela zbytečně."

Šéf vatikánského rozhlasu padre Lombardi naopak vyjádřil "údiv" nad rozhodnutím soudu a dodal, že "Vatikán jakmile bude obeznámen s textem opatření, předloží své protidedukce".

Vysílačku tvoří velmi rozlehlý komplex šedesáti ocelových antén obklopený vysokou zdí. Zařízení je prý technologicky překonané, nicméně Radio Vaticana je stanice, kterou je možno dobře slyšet na celém světě. Svatý stolec považuje rozhlas za důležitý nástroj pro udržování a šíření katolické víry ve světě.


AUTOR: Josef Kašpar
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od našeho spolupracovníka z Itálie

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů