Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pro zájemce je připraveno množství táborů, kde najdete kamarády a pomůžete dobré věci. Co se chystá? Kosení luk, stahování sena, opravy památek, práce na zámku, údržba hradu, práce u koní, oprava pramenů... Jsou připraveny také zážitkové kurzy, tábory pro děti nebo pro rodiče s dětmi.
Informace najdete na:
http://www.brontosaurus.cz/index.php?option=com_hbakce&Itemid=101

Skládka Hliník na okraji Hodonína by se mohla proměnit v golfový driving range. Záměr však musí počkat na změnu územního plánu, na využití území navíc existuje konkurenční projekt.
"Chtěli bychom vybudovat na levé straně směrem k silnici R 55 srub s restaurací, dětské hřiště, jezírko a golfové odpaliště," prozradil Jan Špaček pro denik.cz s tím, že domek chce postavit na základní desce, která na místě zůstala po bývalé váhovně.
Prodej pozemku ale přesto nedoporučuje majetkoprávní odbor města do doby, než se změní současný územní plán. Golf má navíc na skládce Hliník (na snímku) konkurenční projekt.
Nejbližší golfové hřiště od Hodonína najdete v Ostrošské Nové Vsi, kde funguje devítka. Osmnáctijamkový areál na dohled leží ve Slavkově u Brna, ještě blíže je slovenská Skalica, kde se však druhá devítka má otevřít až na podzim.

Včera dopoledne v 8 hodin došlo na vodním díle Tří soutěsky na Dlouhé řece k přívalu vody s průtokem 70 tisíc kubíků za sekundu. To vymazalo starý a vytvořilo nový rekord od roku 1998. Podle zprávy tiskové agentury Nová Čína činil po zablokování hráze Tří soutěsek průtok vody 40 tisíc kubíků za sekundu. To pomohlo zabránit hrozbě pro dolní tok Dlouhé řeky. Od 11 hodin 19. července byl zastaven provoz soustavy plavebních komor.


Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vypsalo veřejnou zakázku na nákup reklamního prostoru a vytvoření čtyř televizních spotů v délce 180 vteřin pro domácí i zahraniční média. Chce propagovat Fond soudržnosti a jeho přínosy pro životní prostředí České republiky. Instituce předpokládá, že hodnota zakázky dosáhne 7,8 milionu korun.

Řada běžných vinařů tvrdí, že letos nebude kvůli plísním v regálech obchodníků žádné biovíno. Nesmí se na něj totiž používat běžné chemické postřiky, ale pouze šetrnější přípravky na bázi mědi nebo postřiky rostlinného původu s výtažky fenyklu a přesličky. Většina ekologických vinařů, které HN oslovily, ale nemají větší ztráty než ti ostatní. "Budeme mít letos propad asi pětinový. Nemyslím si, že bychom vybočovali proti těm, kteří používají chemické postřiky," řekl ředitel vinařství Gotberg Michal Mlejnek.
Postřiky, které používají biovinaři, fungují na jiném principu. Látka se musí aplikovat dostatečně dopředu a funguje podobně jako očkování u živočichů.
"Naše vinice v režimu bio se kupodivu drží lépe než některé ostatní. Speciální bio přípravky letos zafungovaly líp než ty běžné, chemické," potvrdil Marek Šťastný ze společnosti Vinné sklepy Valtice, což je se zhruba 550 hektary vinic, největší pěstitel révy v Česku. Ekologické vinařství Šebesta čeká propad třicet až čtyřicet procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů