Úterý, 23. dubna 2024

A bylo to v suchu

Již po osmé se odborníci z řad těžebního, stavebního a úpravnického průmyslu sešli na Mezinárodním demonstračním veletrhu EXPO Mokrá 2010

A bylo to v suchu

který se uskutečnil ve dnech 22. - 24. června v kamenolomu Mokrá u Brna společnosti Českomoravský cement, a.s., nástupnická společnost. Oproti předchozím třem ročníkům se veletrh přesunul ze Západního lomu do centrální části - lomu Středního. Celá veletržní plocha tak byla umístěna na etáži 380 a zabírala plochu 70 000 m2. Terénní automobily a dempry mohly využít pro doprovodný program i plochu nižší etáže 365, jež nabízela dalších 10 000 m2. Výškový rozdíl 15 m překonával "sjížďák" se sklonem 45°, se kterým si jak dempry, tak i terénní vozy hravě poradily, o čemž se na vlastní kůži přesvědčila řada přítomných obdivovatelů a příznivců silných automobilů.

mokra

Ačkoliv to po předchozích vytrvalých deštích, extrémně nízkých teplotách a nepříznivých meteorologických předpovědích nikdo už neočekával, slunce nakonec vyšlo a vystavovatele příjemně hřálo po celou dobu trvání veletrhu. Nebylo však jen zásluhou slunečného počasí, že na veletrh dorazilo více než 10 000 návštěvníků. Vždyť před veletrhem bylo rozesláno přes 25 000 pozvánek. Návštěvníci se sjeli nejen z České republiky, ale i ze všech koutů Evropy. Němečtí kolegové dokonce přiletěli vrtulníkem a přistáli přímo na parkovišti vedle výstavní plochy. Poděkování samozřejmě patří všem mediálním partnerům, kteří významně pomohli s propagací veletrhu v ČR i v zahraničí. Veletrh podpořili: Minerální Suroviny, Stavební a investorské noviny, Doprava a silnice, Strojník mechanik, Magazín stavebné stroje a mechanizácia, EnviWeb, Lobby, Ekologie a společnost, Stavební technika, Kámen, Uhlí Rudy Geologický průzkum, Strojní kaleidoskop, Betonserver, Bagry.cz, Kult, Združenie bánickych spolkov a cechov - Montanrevue, Deník, Trucker, AT International, Gesteins - Perspektiven, Mining Journal, Miro.

O významu veletrhu EXPO Mokrá svědčí také řada významných osobností, které převzaly nad letošním ročníkem záštitu - byli jimi ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, ministrině životního prostředí Rut Bízková, předseda Českého báňského úřadu Ivo Pěgřímek, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a primátor statutárního města Brna Roman Onderka.

Návštěvníci si mohli prohlédnout expozice 129 vystavovatelů, kteří prezentovali nejmodernější stroje, zařízení a techniku. Byly k vidění v chodu těžební stroje, prostředky na přípravu rubaniny, zařízení pro recyklaci stavebních materiálů, terénní vozy, nakládací a přepravní technika, stroje a technologické linky pro drcení a třídění kameniva, váhy i vážná zařízení nebo produkty pro ekologický provoz. A právě možnost prohlédnout si a vyzkoušet stroje v reálném provozu dělá z veletrhu ojedinělou a výjimečnou záležitost. Specifickou atmosféru navíc veletrhu dodává lomové prostření. Lomové stěny s výrazně zřetelnou vrásovou stavbou a tektonickou deformací vápencových vrstev líšeňského a macošského souvrství odkrývají dávnou minulost, kdy v devonu a spodním karbonu docházelo ke vzniku karbonátových hornin v rozlehlých sedimentačních pánvích.

Ačkoliv byla účast návštěvníků i vystavovatelů oproti minulému ročníku nižší, domníváme se, že v době úspor, jde o skvělý výsledek. Vystavovatelské firmy ukázaly, že mají stále co nabídnout, a návštěvníci, že je nepřestali zajímat novinky a inovace. Ohlasy vystavovatelů byly ve většině případů nadšené. Všichni získali mnoho nových kontaktů, utužili stávající partnerství a mnozí přímo na veletrhu prodali vystavované stroje. Navíc je důležité přihlédnout i k faktu, že návštěvníci veletrhu EXPO Mokrá patří v drtivé většině k odborné veřejnosti, a v tomto ohledu je demonstrační veletrh EXPO Mokrá naprosto bezkonkurenční!

K bezproblémovému průběhu příprav i realizace veletrhu přispěla i vstřícnost a ochota všech pracovníků mokerského lomu pod vedením pana Milana Beneše.

Věříme, že nás rádi navštívíte i na dalším ročníku, který se uskuteční 5. až 7. června v roce 2012.

Kontakt: Těžební unie, Slavíčkova 827/1a, 63800 Brno, www.tezebni-unie.cz, unie@tezebni-unie.cz, Tel / Fax: +420 545 211 014

Fotogalerie - EXPO 2010

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů