Pátek, 29. března 2024

Teroristé v Rusku zaútočili na vodní elektrárnu

Teroristé v Rusku zaútočili na vodní elektrárnu

Moskva - Teroristické komando dnes ráno přepadlo Baksanskou vodní elektrárnu v Kabardinsko-balkarské republice na jihu Ruska a za pomoci explozí čtyř náloží ji vyřadilo z energetické sítě. Ruská média to vzápětí označila za vážné varování před zesílenou aktivitou severokavkazských povstalců. Útok podnikla skupina neznámých ozbrojenců, kteří zabili a odzbrojili dva členy ostrahy a další dvě osoby zranili.

O útoku byli podle agentury Interfax ihned informováni prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin, který nařídil důsledné vyšetření případu. Úřady vyzvaly obyvatelstvo, aby policii předalo jakékoli informace, které by mohly vést k zadržení útočníků.

Baksanská
vodní elektrárna v Kabardinsko-balkarské republice na jihu Ruska,
kterou dnes ráno poškodila série čtyř explozí.

Pachatelé útoku uprchli a k odpovědnosti za akci se zatím nikdo nepřihlásil. Vyšetřovatelé nicméně předpokládají, že teroristický čin byl dílem bojovníků takzvaného Baksanského džamiátu, organizace, která už řadu měsíců vyvolává v Kabardinsko-balkarské republice napětí. Letos v květnu její příslušníci zabili zástupce generálního prokurátora republiky Ruslana Machova.

Státní energetická společnost RusGidro dostala od vlády pokyn, aby prověřila bezpečnostní zajištění všech hydroenergetických objektů na severu Kavkazu. Experti se sjeli na místo ranních explozí a posuzují vzniklé škody. Statika přehradní nádrže podle nich nebyla narušena a žádné další škody nehrozí.

Baksanská
vodní elektrárna v Kabardinsko-balkarské republice na jihu Ruska,
kterou dnes ráno poškodila série čtyř explozí.

Podle agentury RIA Novosti jde o první útok na vodní elektrárnu za celou dobu nepokojů v oblasti ruského severního Kavkazu. Vzhledem k možným tragickým dopadům podobných akcí berou ruské úřady aktivitu povstalců velmi vážně. Ministerstvo vnitra připravuje rozsáhlé bezpečnostní prověrky, policie prověřuje i dodržení všech bezpečnostních pravidel přímo na poškozené elektrárně.

Podle agentury Interfax se dnešního útoku zúčastnilo šest lidí a celá operace byla pečlivě připravená. Předcházel jí incident v nedalekém městě Baksan, kde neznámí útočníci palbou z granátometů napadli místní policejní velitelství. Nikdo nebyl zraněn.

Video: Kavkaz: Teroristé vyřadili z provozu elektrárnu
21.07.2010, 13:05, autor: AP, zdroj: ČTK/AP


Ruská energetická společnost RusGidro oznámila, že provoz elektrárny byl po útoku pozastaven, ale zásobování obyvatelstva elektřinou by nemělo být narušeno. Baksanská hydroelektrárna byla vybudována ve 30. letech minulého století a její instalovaný výkon je 25 megawattů. Výpadek nahrazují energetické kapacity v blízkém okolí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů