Čtvrtek, 28. března 2024

Ten nejpodivnější konec světa

Ten nejpodivnější konec světa

Přestože se většina odborníků shoduje v určité skepsi k umělé inteligenci, zejména v názoru, že stroje nás nemohou intelektuálně převýšit, existuje zajímavá malá skupina vědců, kteří to vidí jinak. Ostatní je mají za výstředníky nebo blázny. Vítejte ve světě Singularity s velkým S.

Americký počítačový vědec Ray Kurzweil to vidí takto: technický pokrok se neustále zrychluje. Od vynálezu knihtisku k prvním počítačům uběhlo pět set let, ale Internet byl v plném provozu už o pouhých padesát let později a vyhledávač Google vznikl v průběhu následujících pěti let. Podstatu života lidé zkoumali od starověku, genetický kód objevili Crick s Watsonem v roce 1953, mapování lidského genomu trvalo deset let a skončilo v roce 2000, genetickou mapu dosud neznámého viru je dnes možné sestavit během týdnů, jak se ukázalo například u epidemie SARS.

A tak dále. Vývoj sleduje exponenciální křivku. Co dříve trvalo sto let, to se v dalším kroku stihne za padesát, v dalším za pětadvacet. Náš způsob života, celá realita kolem nás se dnes během jediného lidského života změní víc než ve středověku a starověku - a v podstatě kdykoli před rokem 1800 - po celá staletí.

Jedním z projevů této akcelerace je takzvaný Moorův zákon, který konstatuje, že výkon počítačů roste také exponenciálně: jejich hlavní stavební prvky již léta dosahují dvojnásobných technických parametrů každých 18 měsíců, a to při nezměněných nebo nižších výrobních nákladech. Když exponenciála roste dost dlouho, začne se velice podobat svislé přímce. To by odpovídalo mohutné explozi vědy a technologie, nesrovnatelné s ničím, co lidstvo dosud zažilo. A to právě je Singularita.

Zajímavé je, že většina zastánců této hypotézy vidí její důsledky spíš černě. Laik by přece řekl, že svět dokonalých technologií bude rájem na zemi, kde se rázem vyřeší energetická krize, vyhladí rakovina a AIDS, uzdraví se životní prostředí... Kurzweil a jeho souvěrci však zdůrazňují, že především vznikne strojová inteligence nadřazená lidské. A ta může mít docela jiné cíle než náš blahobyt.

Jiný významný počítačový vědec Bill Joy se obává rozvoje nanotechnologií. To je obor, který se zabývá materiály a "strojky" na molekulární úrovni. Důležitou vlastností nanomateriálů je možnost replikace, tedy samovolného rozmnožování z dostupných surovin. Joy upozorňuje, že takové technologie se nám mohou vymknout z rukou a doslova sežrat svět. Optimističtější je robotik Hans Moravec z Carnegie Mellon University, podle nějž nám i ve stínu superinteligence a nevídaných technických zázraků zbude místo k životu - ovšem rozhodně ne v nadřazeném postavení pánů všeho.

Kurzweil, Joy, Moravec a jim podobní jsou okrajovými hlasy ve vědecké komunitě. Mohou být i blázni, rozhodně však nejsou hlupáci, mají za sebou rozsáhlé a plodné tvůrčí kariéry. Ve věci Singularity se téměř určitě mýlí. A kdyby ne? Někteří z nás se to dozvědí, tento zvláštní konec světa má totiž nastat nejpozději do roku 2050.


Petr Koubský
IT analytik

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů