Středa, 24. dubna 2024

Košice hľadajú firmu na rekultiváciu myslavskej skládky

Košice hľadajú firmu na rekultiváciu myslavskej skládky

Snahy o rekultiváciu skládky v Myslave pri Luniku IX môžu konečne nabrať reálne kontúry. Mesto vypísalo konkurz na firmu, ktorá ju zrealizuje. K dispozícii bude mať 10,628 mil. eur.

KOŠICE. Košice sa už dlho snažia o riešenie problému skládky, ktorá vznikla nelegálne pri Luniku IX. Ide o "pôvodne čiernu skládku, na ktorú nikdy nebolo vydané stavebné povolenie," ako sa v minulosti vyjadril starosta MČ Myslava Ján Gabštúr.

Mesto si uvedomuje, že pozemky pod skládkou nie sú v jeho vlastníctve, ale nevyhýba sa zodpovednosti za vzniknutý stav a snaží sa ho riešiť. Napriek mnohým snahám o vyriešenie situácie zatiaľ nebolo navrhnuté efektívne riešenie. Aktivity stále skončili iba pri nutnej likvidácii odpadov z dôvodu nedostatku financií.
Peňažné zdroje

Viac ako polrok mesto zháňalo peniaze pre záujemcu o rekultiváciu skládky. Konečná suma, ktorú sa podarilo získať, je 10,628 mil. eur bez DPH, čiže ide asi o 13 mil. eur, tak ako mesto od začiatku pri tomto projekte predpokladalo. Magistrát sa bude spolupodieľať na financovaní piatimi percentami, čo predstavuje zhruba 650-tisíc eur. Zvyšok bude čerpaný z Európskych štrukturálnych fondov a štátneho rozpočtu.
Požiadavky na víťaza

Od víťaza súťaže sa očakáva, že skládku odizoluje od okolitého prostredia, zabráni ďalšej kontaminácii vôd a vytvorí lokálnu stratégiu komplexného prístupu pre Lunik IX. Technicky má celú plochu skládky utesniť a pomocou biologickej rekultivácie ju začleniť do prostredia sadovými úpravami a vysadením zelene.

Všetci záujemcovia musia zaslať svoje ponuky na Magistrát mesta Košice najneskôr do 16. augusta.

Čítajte viac: korzar.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů