Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Evropská komise vydala návrh opatření, díky kterému by se snížily státní dotace pro firmy těžící uhlí. Zároveň by dotace byly poskytnuty jen těm firmám, které by předložily plán na uzavření dolu do října 2014. Dotace by se přitom každý rok a čtvrt snižovaly o třetinu a pokud by firma neuzavřela těžbu do předem stanovené doby, musela by dotace států splatit zpět. Komise tímto opatřením chce zajistit, aby firmy měly dostatek času na ukončení své činnost. Náhlé uzavření by v některých zemích znamenalo rychlý nárůst nezaměstnanosti, a také by státy mohly podporovat nekonkurenceschopné firmy.
Evropská asociace pro energii z oceánu (EU OEA) zveřejnila studii, která ukazuje, že moře a oceány by se mohly výrazným způsobem podílet na splnění dlouhodobých unijních cílů v oblasti získávání energie z obnovitelných zdrojů. Zpráva odhaduje, že by energie využívající pohybu moře mohla do roku 2050 pokrýt až 15 procent celkové spotřeby elektřiny v EU, což by znamenalo obrovské snížení emisí skleníkových plynů, ale také tvorbu téměř půl milionu nových pracovních pozic. K dosažení cílů je ale nutné vytvořit vhodné pobídky, k čemuž zpráva EU vyzývá.
Zpráva zveřejněná 16. července 2010 Evropskou komisí ukazuje, že velmi rychle roste zájem o organické potraviny, což má za následek i velké zvýšení dovozu, zejména v západních státech EU. Nárůstem poptávky po organických potravinách se přitom zvýšil i obchod mezi jednotlivými členskými státy, protože východní a střední státy poptávku také částečně pokrývají. Během roku 2007 utratili spotřebitelé za organické potraviny v EU téměř 14,5 miliardy euro, přičemž o více než tři čtvrtiny poptávky se postaralo Německo, Itálie, Velká Británie a Francie.

Ministři ze tří nejvlivnějších zemí Evropské unie vyzvali vedení EU, aby přistoupilo k cíli snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o 30 procent namísto původně plánovaných 20 procent. Britský ministr pro energetiku a změnu klimatu Chris Huhne, německý ministr pro životní prostředí Norbert Röttgen a jeho francouzský protějšek Jean Louis Borloo tvrdí, že přijetím nižšího cíle se sníží atraktivita evropského trhu pro tzv. nízkokarbonové investice a EU tak nebude schopná v tomto směru konkurovat zemím jako je Čína nebo USA. Je to poprvé, co se tyto tři významné státy shodly na ambicioznějším cíli.

Evropská komise oznámila, že se bude více zaměřovat na měření dopadů potravinového průmyslu na životní prostředí. Nový systém, podle kterého by se měla určovat ekologická stopa produktu by měl fungovat do roku 2011. Komise chce také zjednodušit systém označování potravin ekologickými známkami, kterých je teď příliš mnoho a vedou spíše ke zmatení spotřebitelů. Někteří zástupci potravinářského průmyslu se ovšem domnívají, že ani ekologické označení produktů nepodpoří jejich prodej, protože hlavním kritériem, podle kterého se rozhodují více než tři čtvrtiny spotřebitelů je konečná cena produktu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů