Čtvrtek, 18. dubna 2024

Fuksa nechá prověřit tendry státních lesů

Fuksa nechá prověřit tendry státních lesů

Prověřit všechny tendry, možná i vyměnit vedení firmy - ale především získat v budoucnu z podniku Lesy ČR podstatně víc peněz do státní pokladny. Takové záměry oznámil včera nový ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), když se poprvé setkal s šéfem obří státní firmy Lesy ČR Svatoplukem Sýkorou. Podnik, obhospodařující přes polovinu všech porostů v zemi, je v posledních letech neustálým terčem kritiky hlavně kvůli neprůhledným zakázkám. Česko kvůli tomu dokonce vede s jednou z nespokojených firem arbitráž o nejméně 2,5 miliardy korun.

"Podniknu razantní kroky k tomu, aby Lesy přestaly být černou ovcí státní správy, která je soustavně propírána médii za podezřelá výběrová řízení a pochybné projekty," prohlásil Fuksa. Vyzval ředitele podniku Sýkoru, aby dočasně zastavil všechny probíhající i plánované tendry - pokud to neohrozí chod firmy - do doby, než je prozkoumá ministerská komise. Tu povede Fuksův první náměstek Roman Boček, bývalý náměstek na ministerstvu dopravy.

Ministr také naznačil, že Sýkora nemusí mít své místo jisté. "Nevylučujeme změny ve vedení státního podniku. Ale zároveň ministr není přítelem razantních změn jen pro změny samotné," konstatovala Fuksova mluvčí Tereza Dvořáčková.

Fuksa považuje vyřešení problémů Lesů za svoji prioritu. Lesy jsou napadány jak za sporné marketingové zakázky, tak za tendry na lesnické práce, jež pro ně dělají soukromé firmy. V květnu zrušily velký tendr na tyto práce v hodnotě 16 miliard korun, po kritice části politiků, ekologů, některých lesnických firem i po výhradách antimonopolního úřadu. Začátkem tohoto týdne podnik však uvedl, že má již připravenou zadávací dokumentaci k novému tendru. Stále přitom trvá na jeho principu - aby většinu dřeva vytěženého ve státních lesích prodávaly samy soukromé firmy.

Šéf podniku Sýkora je ovšem přesvědčen, že Fuksu o správnosti svých záměrů přesvědčí. "Na našem vyjádření se nic nemění. Tendry máme připravené, samozřejmě je nejdříve musíme podrobně projednat s ministerstvem," řekl Sýkora HN. Dodal, že myšlenkami o případném ohrožení svého křesla se nezabývá.

Fuksa ovšem také jasně naznačil, že bude chtít od podniku výrazně lepší ekonomické výsledky. Loni firma oznámila hrubý zisk kolem tři čtvrtě miliardy korun, ale dlouho se zdálo, že vykáže jen 250 milionů. Kritici ovšem upozorňují, že stát by z Lesů mohl mít nejméně čtyři, možná ale i deset miliard korun zisku ročně. Jakoby na to firma slyšela, za prvních pět měsíců letoška oznámila nevídaný nárůst zisku: Suma 1,47 miliardy je o 1,35 miliardy korun vyšší proti loňsku.

"Náš stát na tom není finančně dobře. Zajistím, aby největší státní podnik v resortu zemědělství neplýtval penězi v době, kdy hrozí, že zemědělcům budeme muset krátit dotace," zdůraznil však včera Fuksa, že mu ani taková zvýšená aktivita vedení Lesů nemusí stačit.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů