Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obětní beránek BP

Obětní beránek BP

Prunéřovské elektrárně upadlo odsiřovací zařízení a komíny už měsíc dusí půlku Česka. Martin Roman říká, že se tak moc neděje, protože vzduchu je dost. Do toho vyjde najevo, že lobboval za propuštění ruského agenta, výměnou za levnější jaderné palivo pro Temelín.

Ne, Martin Roman by nic takového nedopustil, neřekl, neudělal. Obrázek má posloužit jen jako přiblížení rozměru průšvihu, který si spískal šéf British Petroleum Tony Hayward. Je tedy vlastně s podivem, že odchází až nyní.

Pokud se chce BP pokusit o nový začátek, potřebuje facelift, a to bez nového šéfa nejde. Na druhou stranu: Hayward je jen obětním beránkem. Nedopustil se ničeho, co by odporovalo logice byznysu. Řada lidí mu bude pohoršlivě předhazovat, že mu byly zisky přednější než předcházení katastrofě - v případě havárie plošiny v Mexickém zálivu. Že zájmy akcionářů stavěl nad spravedlnost - v případě výměny atentátníka z Lockerbie za práva na těžbu u libyjského pobřeží.

Jenže diskurz byznysu je jiný než diskurz ekologie nebo spravedlnosti. Nezná předběžnou opatrnost, kdo chce být na vrcholu, musí často zavřít oči a jít na hranu rizika. A vědět, že pokud nebude mít štěstí, budou mu přičteny k tíži přešlapy minulosti.

Tak jako se to stalo teď Haywardovi: O roli BP v kauze propuštění teroristy se ví tři roky. Kdyby nebyla firma v bryndě, neštěkl by po aféře ani pes - natož američtí senátoři.

Obětování šéfa BP nepřináší žádné záruky, že se katastrofy a skandály nebudou opakovat. Na výlet za hranu ekologického či morálního rizika se vydá někdo další. Přinejmenším spoluviníkem budou ti, kdo mají byznysu určovat pravidla - zvolení politici.

To není volání po dirigismu a tvrdé regulaci. Jen připomínka, že pokud se politika stane odvozeninou byznysu, není to o tolik lepší, než když se byznys stane prostředkem politiky.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů