Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministr Fuksa zatím podržel šéfa Lesů ČR

Do čela dozorčí rady státního podniku Lesy ČR míří náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Ministr Fuksa zatím podržel šéfa Lesů ČR

Svatopluk Sýkora, šéf obří státní firmy Lesy ČR zmítané aférami, zůstane přinejmenším v následujících týdnech na svém postu. HN to v rozhovoru potvrdil ministr zemědělství Ivan Fuksa. "Rozhodně nemíním někoho odvolávat, s panem Sýkorou začínáme nyní spolupracovat," prohlásil ministr.

Fuksa se přitom přihlásil i k principu tendrů na lesnické práce za 16 miliard korun na deset let, který Sýkora musel před volbami pozastavit kvůli kritice některých politiků, ekologů i podnikatelů. Spor se vede hlavně o to, zda mají lesy přenechat mnohamiliardový obchod se dřevem soukromým firmám, jež ve státních Lesích ČR těží. To navrhuje Sýkora. "Pro mě je rozhodujÍcí jen efektivita. Kdyby chtěl stát sám obchodovat, musel by investovat do lidí i do nákupu pil, což je v době škrtů sotva představitelné," upozornil Fuksa.

Zdůraznil současně, že po státním podniku bude požadovat výrazně vyšší zisky, než vykazoval dříve. Loni firma například dosáhla hrubého zisku 784 milionů korun. Letos oznámila za první pololetí rekordních 1,7 miliardy korun hrubého. "Uvažuji o tom, že Lesy ČR budou mít stanoven velmi tvrdý plán na deset let," nechce se s tím Fuksa spokojit. V dosavadním záměru Lesů ČR se totiž počítá pouze s průměrných ročním ziskem kolem jedné miliardy korun - potenciál firmy je přitom podle expertů několikanásobný.

Fuksa hodlá také posílit dohled státu nad podnikem, jenž spravuje přes polovinu všech porostů v zemi. Do čela dozorčí rady tak s největší pravděpodobností usedne Fuksův první náměstek Roman Boček. Ten byl za předešlé vlády náměstkem ministra dopravy a zastupuje zatím stát i v dozorčí radě ČSA. "Přál bych si, aby v čele rady Lesů ČR Roman Boček pracoval," potvrdil Fuksa.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů