zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Nejdřív si zujte boty

01.08.2010
Ekologická dovolená, cestování
Nejdřív si zujte boty

Longyearbyen

Při první "průzkumné" procházce po správním centru souostroví Špicberky (norsky Svalbard) leckoho napadne, že pustější místo aby pohledal. Městečko přibližně se 2000 obyvateli, obklopené většinu roku masami sněhu a ledu, projdete za půl dne, a to včetně návštěvy hotelu, restaurace, muzea a supermarketu.

Kromě značek upozorňujících na nebezpečí srážky s ledním medvědem vás asi zpočátku nejvíc zaskočí jeden místní zvyk: po vstupu do kterékoli budovy se od vás očekává, že si hned za dveřmi zujete boty. Dnes už nemá zouvání ve veřejných budovách žádné opodstatnění, ale v minulosti se na Špicberkách aktivně těžilo černé uhlí a všudypřítomný uhelný prach by tak zbytečně znečišťoval lidská obydlí. Ostatně bývalé doly dnes můžete navšívit coby jednu z místních atrakcí.

Ty zajišťuje stejně jako další výlety do okolí agentura Spistbergen Travel. Vynechat byste určitě neměli vyjížďku se psím spřežením, plavbu lodí po fjordu Isfjorden do dnes už opuštěné ruské osady Pyramiden nebo výpravu s průvodcem do místních hor, kde se dochovaly otisky fosilií.

Služby ozbrojeného průvodce lze vřele doporučit nejen kvůli jeho dobré znalosti okolí, ale také z bezpečnostních důvodů. Není totiž vůbec nepravděpodobné, že už kousek za městem narazíte na medvěda. Nejčastěji se tak děje po zimě, kdy jsou tito obří chlupáči vyhladovělí a hledají si poblíž lidských obydlí potravu.

Obvykle sice nemají lidskou společnost právě v oblibě, avšak výjimečně po ní zatouží, a to se pak vydají přivítat cestující na runway místního letiště nebo se zajdou podívat, co nechali neopatrní turisté před domem v igelitových taškách.

Když vám v Longyearbyenu vyhládne, máte dvě možnosti - zajít do jediného, avšak dobře vybaveného místního supermarketu, nebo navštívit jednu z mála místních restaurací. Pokud u vás zvítězí druhá varianta, určitě zkuste podnik Brasseri Nansen s nabídkou specialit mezinárodní i lokální kuchyně.

Nejvhodnější dobou k návštěvě zmíněné restaurace i celého Longyearbyenu je květen až září, kdy zde panují na místní poměry vysoké teploty (v průměru kolem 5 °C) a kdy městečko nehalí do temnoty polární noc.

Jak se tam dostat

Do Longyearbyenu se dostanete letecky se společností SAS, která nabízí spoje z Kodaně (jednosměrná letenka od 157 eur) nebo Stockholmu (od 162 eur).

Zdroj: IN magazín

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
21
7. 2017
21-22.7.2017 - Přednáška, diskuse
Praha 6, FTVS UK a Divoká Šárka
UŽITEČNÉSEMINÁŘE.CZ
14
11. 2017
14.11.2017 - Seminář, školení
Hradec Králové,
Hotel Tereziánský dvůr
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí