Sobota, 27. dubna 2024

100 dní katastrofy: ropná skvrna zvolna mizí

100 dní katastrofy: ropná skvrna zvolna mizí

Ve vodách Mexického zálivu se včera, 99. den od výbuchu těžební plošiny Deepwater Horizon, rozlila nová ropná skvrna. Vlečný člun u břehů jihovýchodní Louisiany urazil těsnící hlavici vrtu v mělkých vodách. Od počátku největší ropné katastrofy v dějinách USA to byla již třetí podobná událost, nesouvisející s únikem ropy z vrtu společnosti BP.

Nová ropná skvrna je však tečkou v porovnání s tím, co vyteklo z vrtu BP. A vědci sledující ropu na hladině včera přišli s optimistickou zprávou: vyteklá ropa mizí rychleji, než se čekalo. Po provizorním uzavření vrtu 15. července je to druhá dobrá zpráva.

Američané sto dní od počátku katastrofy začínají pomalu plánovat, co se bude v Mexickém zálivu dít dál. Dokud ale nebude Deep Horizon během několika týdnů pomocí dvou pomocných vrtů zabetonován a dokud nebude jasný rozsah ekologických škod, zdráhají se experti i politici dělat jakékoli závěry.

Ropa se vypařila

"Lehká ropa se do přírody vstřebává rychle," řekla listu Washington Post Jane Lubchenková, ředitelka vládní agentury NOAA zkoumající kvalitu vody v zálivu. "Víme, že velké množství ropy se rozptýlilo a rozložily ji přirozeným způsobem bakterie."

NOAA byla v předchozích týdnech terčem kritiky za to, že údajně podceňovala dopady katastrofy.

Ropa mizí rychle podle vědců zřejmě díky propojení několika faktorů: záliv sám má velkou přirozenou schopnost ropu likvidovat, například pomocí bakterií; bouře minulý týden pomohla rychlému rozšíření ropy a velká část se vypařila.

"Z hladiny se mohlo vypařit až čtyřicet procent ropy," potvrdil listu New York Times Jeffrey Short, expert nevládní organizace Oceana.

Velký vliv podle expertů měl i sběr ropy z člunů a její kontrolované spalování na hladině.

Lidé v zasažených státech se bojí, že úřady nyní dramaticky sníží úsilí a přítok peněz na odklízecí práce, z nichž žije většina rybářů a dalších obyvatel pobřeží, které ropa připravila o předchozí obživu. BP a federální úřady si najaly přes 1400 rybářských a dalších lodí k odklízení ropy.

Vládní představitelé se zase obávají přílišného optimismu, který by zprávy o mizející ropě mohly vyvolat. Před měsícem prezident Obama donutil BP vytvořit fond ve výši 20 miliard dolarů, který bude spravovat vláda a z něhož bude hradit škody zasaženým lidem.

Rybářům, kteří již mohou do třetiny dříve kvůli ropě uzavřených vod, hrozí, že zárodky ryb, ústřic a krevet, jejichž produkcí je záliv proslulý, mohou být nenávratně poškozeny, a tím pádem mnoho lidí na pobřeží nebude mít práci nejen tuto, ale i příští sezonu. Stejné obavy o budoucnost mají i dělníci z těžebních polí na moři. Na ty se vztahuje federální zákaz těžby, který vláda Baracka Obamy prosadila až na druhý pokus a který tisícům lidí bere práci až do října.

Místní lidi pobouřila slova dosluhujícího šéfa BP Tonyho Haywarda, který prohlásil, že by rád vrátil čas zpět, aby se jeho život vrátil do běžných kolejí.

"A co naše životy? Ty nám nikdo zpět nevrátí," rozčiloval se v reportáži agentury Reuters Clifford Montecino, majitel půjčovny rybářských lodí, jehož byznys je v troskách. "Více se bál o svůj život než o to, jak se daří lidem zasaženým ropnou skvrnou."

Bude soud století?

Mezitím se připravuje vyšetřování a první soudní procesy týkající se katastrofy. V Idahu, daleko od zasaženého pobřeží Mexického zálivu, se začalo včera u zvláštního soudního panelu řešit, jak se budou soudit více než tři stovky žalob, které byly doposud na BP podány.

Soudní panel má do dvou týdnů rozhodnout, jak se bude postupovat, zda se případy sloučí do jednoho procesu a kdo a kde tento proces povede. Všeobecně se očekává, že proces se potáhne mnoho let.

Dnes mělo v Senátu proběhnout slyšení kolem podezření, že BP loni lobbovala u britské vlády za propuštění atentátníka z Lockerbie. Výměnou za to měla dostat licence k těžbě u libyjského pobřeží. Senátor Robert Menendez, který slyšení svolal, obvinil BP z bojkotu vyšetřování.

Senát také začíná debatovat o novém energetickém zákonu, v jehož rámci bude BP zodpovědná za celkový úklid Mexického zálivu. BP už oznámila, že během příštího roku a půl prodá majetek za 30 miliard dolarů, aby byla schopna zaplatit odškodnění a náklady na úklid.

Havárie vrtu BP

100 dní

uplynulo dnes od výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon, při němž zahynulo 20. dubna 11 lidí. Plošina se o dva dny později potopila a do Mexického zálivu začala vytékat ropa z poškozeného hlubinného vrtu.

Největší katastrofa
Než se podařilo vrt 15. července uzavřít, vyteklo do moře podle nejvyšších odhadů pět milionů barelů ropy. Je to největší ropná havárie v historii USA.

Kdy bude konec?
Příští týden má společnost BP zahájit ucpání vrtu, který chce pomocí dvou vedlejších vrtů definitivně zabetonovat. Konec se očekává v průběhu srpna.


Aktuální zpravodajství čtěte na www.ihned.cz

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů